Политика

Готови сме да вдигнем над 1 милиард лева вноската на България в бюджета на ЕС!

Готови сме да вдигнем над 1 милиард лева вноската на България в бюджета на ЕС!

 

zx860y484_3143644

 

България е готова да увеличи вноската си в бюджета на Европейския съюз. Все още не е изчислено с колко точно, но се обсъжда повишение от около 10%. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов преди среща за следващата многогодишна финансова рамка (МФР) на ЕС в НДК, в която ще вземе участие и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

 

 

 

 

 

 

 

За 2017 г. вноската ни е била 888,2 милиона лева…. Увеличение с 10 на сто означава, че тя ще се вдигне малко над 1 милиард лв. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По думите на Горанов българското председателство ще се стреми към гладко протичане на преговорите за бюджета на ЕС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Свидетели сме на сериозни предизвикателства пред ЕК. Заради това темата за финансовата рамка е основен приоритет не само на българското председателство“, посочи Горанов, цитиран от БТА.

 

 

 

 

 

 

 

 
Ролята на бюджета на ЕС е относително ограничена, тъй като размерът му е около един процент от БВП на страните от ЕС. Предоставянето на обществените блага и услуги се прави от националните държави, но в бюджета на ЕС трябва да се търси добавената стойност, посочи още финансовият министър.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според него е важно финансирането на научно-изследователската и развойна дейност, на политиките по отбрана и миграция да става и чрез европейския бюджет.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Необходимо е да се гарантира, че и по-бедните райони също могат да получат минимални стандарти от нивата на публични услуги, добави финансовият министър.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
„В икономически подем с подобряващи се условия на пазара на труда и на финансиране, с умерена и градивна политическа амбиция ще се справим с тези предизвикателства и ще гарантираме общата финансова стабилност и постигане на дългосрочен растеж на икономиката, заетостта и доходите“, каза финансовият министър.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
По думите му ключът към успешното реализиране на МФР е плодотворната комуникация сред всички нас, в Съвета на ЕК и в Европейския парламент.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Относно сделката с ЧЕЗ Горанов коментира, че държавата има достатъчно инструменти да контролира електроразпределителните дружества, но държавата не е в позиция да взема решение по сделката за българските активи на ЧЕЗ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
„Нямаме още никаква официална информация, чух от медиите, че се очаква до края на деня да има нова информация. Позицията ни е непроменена, ние очакваме да чуем какво ще заяви чешката страна, тъй като това все пак е частна сделка, която зависи от тези, които са я сключили“, коментира Горанов, цитиран от БНР.

 

https://www.dnes.bg/politika/2018/03/09/bylgariia-gotova-da-uvelichi-vnoskata-si-v-biudjeta-na-es.370200

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024