Важно

Ердоган в нова агресивна реч за „Велика Турция“: Никакви отстъпки няма да направя в България!

Ердоган в нова агресивна реч за „Велика Турция“: Никакви отстъпки няма да направя в България!

erdoganism
Часове преди срещата на лидерите на ЕС и Турция президентът Реджеп Ердоган даде ясно да се разбере, че няма да отстъпи пред техните искания.
„Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети, да ги остави за себе си. Утре и без друго ще бъдем заедно във Варна, подготвен съм и всичко ще им покажа. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да правим”, обяви Ердоган по време на партиен форум в Трабзон, цитиран от турски медии и bTV.

И подчерта: „Ще поставя въпроса във Варна за подкрепата която ЕС оказва на терористите. Притесняват се че вдигнахме БВП от 3400 долара на 11 000 долара на глава от населението. ЕС се пита накъде отива Турция – Турция върви по своя собствен път. Имаме работа за вършене. Много време ни карат да чакаме пред вратите им„.

Президентът обяви, че операция „Маслинова клонка” продължава и на иракска територия – към Синджар.

„Нашият проблем е с терористите, ние не сме окупатори. Има пример за такива сред западните страни. Нашите африкански приятели знаят това много добре. Има справедливост в нашата история, ние сме на страната на потисканите”, категоричен беше той.

Преди седмица Ердоган заяви, че Европа покровителства терористични групировки на своята територия и оказва безвъзмездна помощ на терористи, като по този начин ги ползва като инструмент срещу Турция. Военната операция е насочена предимно срещу кюрдските сили, които изнесоха на гърба си голяма част от битките с „Ислямска държава”, но пък Анкара ги вижда като потенциална заплаха за териториалната си цялост.

Междувременно днес беше съобщено, че сирийският град Африн вече е изцяло под турски контрол, а Ердоган обяви нови цели.

 

 

 

 

 

 

В репортаж от същото събитие гръцкият Kathimerini подчертава, че  Ердоган е заявил за планове за създаване на „Велика Турция“ след интервенцията на турската армия в кюрдския анклав Африн в северна Сирия.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Няма да забравим раните в сърцата ни, причинени от изкуствените граници, които бяха измислени“, заяви турският президент. „След Африн идва възкръсването“. „Тези, които вярват, че нашите наблюдения са блъф или празни приказки ще разберат, че са направили фатална грешка“, увери Ердоган, като добави, че неговите изказвания отразяват „решимостта на Турция, на политиките, провеждани от държавата и чувствата на хората. „Ще успеем или ще бъдем убити“.

Реджеп Ердоган коментира още, че Западът не може да приеме, че Турция се е развила толкова динамично през последните 15 години.

Трескава подготовка в Евксиноград

Междувременно всички служби са на крак заради утрешната среща, а зад бариерите на правителствения комплекс Евксиноград край Варна кипи усилен труд. Вече е готова огромната палатка, в която ще влязат участниците и представителите на медиите по време на финалния брифинг.   Куп световни медии ще бъдат на място.

Първи обаче ще пристигне Реджеп Ердоган – с два самолета и двама готвачи (единият ще опитва храната, а другият ще следи процеса на приготвянето й). Гардовете му вече са във Варна заради предотвратеното неотдавна покушение срещу членове на президентското семейство. Заради това и маршрутът му се пази в тайна.

Дни наред пък десетки жени метат булевардите във Варна, по които ще преминат кортежите на официалните гости. По пътя от Варна до резиденция Евксиноград пък започна ударно пълнене на дупки. Работниците отрекоха да е заради визитата. Шофьорите, трошили колите си месеци наред в същите тези дупки, обаче се надяват на повече подобни събития с глобално значение в града им.

В същото време премиерът Борисов, който също вече е във Варна, направи оглед на строежа на важен булевард.

Бивш консул: Няма да има решение за тракийските бежанци



Поне половината от това, което Реджеп Ердоган ще направи по време на срещата, е за турските гласоподаватели в южната ни съседка и из цяла Европа, коментира бившият български консул в Одрин Георги Димов.
Очакването му е Ердоган да поиска разширяване на митническия съюз с общността, като пък отсреща вероятно ще настояват това да се обвърже с мониторинг за спазването на човешките права.

„Не става и въпрос за членство на Турция в ЕС, защото това е доста илюзорно”, коментира Димов.

Според него обаче най-вероятно няма да се говори за обезщетенията за тракийските бежанци, както призова БСП. Дипломатът смята, че това е съгласувано на равнище ЕС и причината е че дневният ред така или иначе е твърде деликатен.

Бившият консул подчерта, че има ред договори, които регламентират обезщетенията, и в Договора за приятелство, добросъседство, сигурност и сътрудничество от 1992 г. ясно е посочено, че всички тези споразумения остават в сила. Става дума за сума от между 5 и 20 млрд. долара. ЕС е в течение и в докладите за европейския напредък на Турция на няколко пъти решаването на въпроса е поставяно като изискване.

„Когато турски политици и държавници идват тук, първата приказка към тях да бъде: „Тайпи, какво става с бежанците, българските?” И след това да се говори по другите въпроси”, призова Димов.

Междувременно Турция проведе успешни изпитания на първите балистични ракетисобствена разработка -„Гьокдоган“ и „Боздоган“.

Дир БГ

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022