ОБЩЕСТВО

Който го може, го може! Гурбетчия от Родопите разкри как се вадят без работа и законно поне по 1400 евро месечно в Западния свят!

Който го може, го може! Гурбетчия от Родопите разкри как се вадят без работа и законно поне по 1400 евро месечно в Западния свят!

1520880444-zx860y484-2740404

 

 

На работата лекото, на баницата-мекото. Тази квинтесенция на житейските облаги и удоволствия вече е постигната от някои нашенци зад граница.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Солидната социална политика на развитите икономики в Западния свят са с ниши, през които отдавна са проникнали родни тарикати гурбетчии.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Те успяват да си докарат доходи между 1400 и 1600 евро на месец без дори да… работят, разкриват за „Родопи voice” нашенци, запознати със схемите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Далаверата „Европа” пък са най на „Ти” мургави родопчани, за които България отдавна е само място за харчене на припечеленото зад граница, пише Блиц.

„Заминават със семействата си, задължително там също им се раждат деца, и започват да гребат с цели шепи от социалните възможности на държавата”, споделят родни гастарбайтери.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Друго необходимо условие, по думите им, е да се работи поне година. За пример дават Германия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„След една година трудов договор, човек може да се запише в Джоб център. От там започват да му търсят работа, по време на което обаче му се заплаща на месец около 70-80 на сто от заплатата, която безработният е получавал на старото място.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако, примерно, е работил за 2000 евро, то сега ще взема 1400-1500 без да си мърда пръста. Има семейство, има 3 деца-Джоб центърът му плаща квартирата и осигуровките, търси му и ново препитание, а той… отказва. Така може да си я кара една-две години. Сигурен доход и неправене на нищо”, разкрива ни схемата „за мекото на баницата” гастарбайтер от Кърджалийско.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нашенски тарикати отказват предложена работа и с мотив, че желаят да… учат език. „Записват се на курсове, които се поемат от центъра и така. Получават се помощи за децата, за задължително неработещата съпруга и т.н.”, допълва родопчанинът.

 

 

 

 

 

Друга тънкост в подобряване на битието са и купоните за храна, отново благина за безработните. Според родни гурбетчии, една „подпечаната хартийка” осигурява препитание за цяло семейство в рамките на месец. С нея се взема всичко необходимо, а на датата на получаване пред самите складове опашките се вият от 5 часа сутринта.

 

 

 

 

 

 

 

 

Както вече писахме, нова вълна родни гурбетчии тръгна към Западна Европа още преди първа пролет. Някои вече са с дългогодишен стаж, други пък тепърва се сблъскват с трудното начало.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
„Пресни” гастарбайтери от Родопите са принудени да спят в малки стаички по хостели и да делят общи бани и тоалетни с десетки други заради невъзможност да си намерят квартири. Родопчани плащат между 300 и 500 евро за „кибритени кутии”, ползвайки дори общи кухненски помещения, разкриват гурбетчии от региона, заминали за Германия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
„Много е трудно да се намерят квартири. Искат ни по 3 наема накуп, както и трудов договор и документ, че нямаме никакви задължения към държавата. В същото време, за да започнем работа трябва да предоставим адресна регистрация. С други думи-без работа няма покрив, без квартира няма препитание. Омагьосан кръг.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Единственият вариант е някой да те посрещне и да прекараш няколко месеца в неговата квартира, докато се устроиш. В същото време наемите започват от 500 лева и растат нагоре. Умножено по три представлява доста голяма стартова сума”, коментират родопски гастарбайтери.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трудното намиране на квартира пък принуждава нашенци да намерят покрив в евтините хостели, които обаче не предоставят никакви удобства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Получава се и следното-на един адрес се регистрират по 40-50 нашенци. Разбира се, те не живеят там, но пък регистрацията им дава възможност да започнат работа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Същото е положението и в други държави от Западна Европа. Във Франция например, освен няколко наема занапред и трудов договор, трябва да се намери и гарант, който разбира се, е гражданин на държавата.

 

 

 

https://petel.bg/Gurbetchiya-ot-Rodopite-razkri-kak-se-vadyat-bez-rabota-i-zakonno-pone-po-1400-evro-mesechno-v-Zapadniya-svyat__255229

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

банкоматbig_big_atm-1524870_960_720

Голяма банка у нас блокира сметки, ако от тях не се теглят пари 12 месеца

март 11, 2024
радевphpspxysx_559x345

Радев започва консултации за съставяне на правителство

март 11, 2024
лучано

Лучано май изперка: Ако Пеевски го няма, няма да я има България

март 11, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
радев-1

Радев: Недопустимо е правителството да не може да гарантира сигурността на българските граждани в центъра на София

март 10, 2024
арести

Масови арести в София само за една нощ след зачестилите сбивания с мигранти

март 10, 2024