ОБЩЕСТВО

Нов погром за 4 млрд. – герберите закриват компютърните училища, ИТ секторът пред крах…

Нов погром за 4 млрд. – герберите закриват компютърните училища, ИТ секторът пред крах…

655-402-borisov
Погромът в българското образование опря накрая и до „златната кокошка“, която все пак носи нещо на страната ни – компютърното образование. Трите основни центъра, от които излизат същите тия кадри, дето създават 4 миларда БВП, са заплашени от брутален погром.
В момента се готвят протести в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС), но същият е проблемът на аналогичното школо в Правец, както и на професионалната гимназия „Джон Атанасов“.
Това, което бюрократите искат да направят (очевидно като част от общата разруха на образованието, поръчана отвън) е да извадят ТУЕС от Техническия университет, където сега се води някакъв вид филиал, и да го прехвърлят в общата система на средното образование.
Т.е. директорът няма да подписва договор с ректора на ТУ, а с ръководителя на регионалния инспекторат по образование (в случая това е небезизвестната Ваня Кастрева, която опита да извади Паисий от учебната програма).
Проблемът обаче идва от промяната на статута на училището. Сега като някакъв вид част от структурата на ТУ, в него работят преподаватели от самия университет. По важните технически дисциплини преподават доценти и професори от ТУ.
Ако училището мине по общия ред, всички тези хора губят правото си да преподават, защото не са завършили педагогика.
Очевидно е, че някой като е учил за компютърен инженер, не е учил паралелно и в педагогическия факултет. Така реално училището ще остане без изключително силния си и добре организиран екип в техническите дисциплини. Не е ясно изобщо възможно ли е да се създаде друг екип, защото измежду „педагозите“, разбиращите нещо от ИТ, са единици. Отделно и вътре се учат и много специализирани елементи на ИТ, което пък ако намерите педагог да го разбира, ще е цяло чудо. Там могат да преподават само инженери и хора от практиката.
Между другото, част от преподавателите са бивши възпитаници на училището, които след това (логично) са завършили Техническия университет, и в момента работят в реалната икономика като високо-технологични специалисти. Жертват от времето си, което е скъпо платено, за доста смешните хонорари на преподаватели, за да крепят системата и да има бъдеще за сегашните деца.
Тези хора, разбира се, не са учили в Педагогическия факултет.
Министерството е наясно с тази реалност, и очевидната цел на самото министерство е да разруши това училище. Същото се случи миналата година със Софийската математическа гимназия, а преди това удариха Националната природо-математическа гимназия като премахнаха приемните изпити.
Цялата тази концепция се спуска от вън, и целта е да станем държава от абсолютни дебили и тъпаци, които само слушкат и изпълняват. Мисленето е забранено.
В изпълнение на замисъла, министър Кунева прокара абсолютно идиотски закон, с който сега всички се оправдават.
Но закон се променя лесно, стига да има желание. Ако желанието е да разсипеш нещо, естествено ще се придържаш към закона, направен за съсипия.
В момента основната бройка от хора, които работят в ИТ индустрията, идва от ТУЕС, Правец и „Джон Атанасов“. Децата там започват фактическа работа още в 10-11 клас, просто защото търсенето на кадри е толкова голямо, че фирмите ги привличат още от класните стаи.
Заплатите в сектора са доста високи – започват от 2000 лв. за начинаещ програмист, и стигат до 8-10 хиляди лева да добър професионалист с опит.
В момента едва няколко десетки хиляди подобни хора, генерират БВП от 3-4 милиарда лева. Всяко увеличаване на броя да добре подготвените специалисти, се превръща в поток от пари в икономиката и в държавния бюджет.
Само че – явно не това е целта. НПМГ, СМГ, ТУЕС и всички подобни трябва да бъдат разкъртени, разбити и съсипани.
Ще се кълнем в „закона“, който знаем, че е приет в името на разрухата, и ще се правим на много загрижени. Но ще съсипваме. Докато не остане тухла върху тухла.
Мнозина вече вярват, че тази страна, без бесилки няма шанс да се оправи…
Добри Божилов
Възпитаник на ТУЕС
24.03.2018

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024