Европа

Очаквано! ЕС застана зад Тереза Мей, изтегли посланика си в Русия в „знак на солидарност“ и обмисля нови санкции!

Очаквано! ЕС застана зад Тереза Мей, изтегли посланика си в Русия в „знак на солидарност“ и обмисля нови санкции!

 

epaselect epa06389546 A general view at the start of the European Council meeting in Brussels in Brussels, Belgium, 14 December 2017. EU leaders gather to discuss the most compelling matters in terms of migration, defense foreign affairs, education, culture, social issues and 'Brexit' negotiations.  EPA/JULIEN WARNAND / POOL

 

 

 

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха да отзоват посланика на общността в Русия Маркус Едерер за консултации в знак на солидарност с Великобритания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обединеното кралство обвинява Русия за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.
„Той е отзован за консултации“, каза един от цитираните източници.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха с Великобритания, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от световните агенции и БТА.

 

 

 

 

 

 

 

 
„Европейският съвет е съгласен с правителството на Великобритания, че е много вероятно Русия да е отговорна за нападението в Солсбъри и че няма друго правдоподобно обяснение“, написа Туск в Туитър.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
„Европейският съвет осъжда по възможно най-силен начин неотдавнашното нападение в Солсбъри, изразява най-дълбоко съчувствие към всички, чийто живот е бил заплашен, и дава своята подкрепа за продължаващото разследване“, казаха лидерите в ЕС в съвместно изявление.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Те направиха съвместно изявление, въпреки че първоначално някои лидери имаха притеснения относно приписването на вина, съобщават агенциите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Германският канцлер Ангела Меркел допуска възможността за предприемане на по-нататъшни наказателни мерки срещу Русия в отговор на нападението с нервнопаралитично вещество в Солсбъри. Тя добави, че Европейският съюз ще се стреми да действа единно по въпроса.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ние сме решени да реагираме заедно, с думите, които използвахме тук, но също може би с допълнителни мерки“, каза Меркел след заседание на лидерите от ЕС в Брюксел.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На срещата премиерът на Великобритания Тереза Мей каза, че според страната й нападението срещу Скрипал е „част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Руската заплаха не зачита граници“, заяви британският премиер.

Тя благодари на останалите лидери за тяхната солидарност и подкрепа и каза, че с нетърпение очаква по-нататъшни обсъждания по темата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Европейският съвет възприе доста твърд тон по адрес на Анкара, като изрично обяви, че осъжда незаконните действия на Турция в Егейско море, с които Анкара пречи на разработването на газови находища от Кипър, в акваторията на Острова на Афродита.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съветът иска от Турция незабавно да спре със заплахите и агресивните действия, извършвани от турски военни кораби. Освен това, Съветът повтаря, че е ЕС е дълбоко загрижен от продължаващите репресии в Турция и арести на хора с гражданство от страни от Европейския съюз. Изрично е посочен арестът на двамата гръцки граничари, задържани в средата на март.

Източник Дир.бг

 

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024