СВЯТ

Превантивно: Русия изключва американския GPS над Сирия! Без него крилатите ракети губят ориентация!

Превантивно: Русия изключва американския GPS над Сирия! Без него крилатите ракети губят ориентация!

 

 

KRASUHA-S4_PUSHKIN_160812_31

 

 

 

 

 

 

 

Навигационните системи на самолетите и електронните системи за позициониране GPS престанали правилно да отчитат местоположението на самолетите в Източното Средиземноморие при приближаването на Сирия, съобщи Elinotourkika с позоваване на кипърския източник Phileleftheros.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Органите на гражданската авиация на Кипър и на Турция са излъчили извънредни уведомления NOTAM, от които следва, че командирите на въздушни съдове са констатирали прекъсване на сигналите на GPS в някои райони на Средиземноморието.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вероятна причина за проблема е смущения в работата на електронните системи в района на бойните действия в Сирия или неправилна работа на спътниците за GPS, които покриват Средиземноморието.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По време на провалите в работата на навигацията във въздушното пространство са забелязани руски и американски специални самолети.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За последните два месеца са констатирани няколко подобни инцидента, обаче проблемът с GPS-навигацията особено се изострили пред последните три дни. Провалите в работата на системите възникват през различни интервали в различни райони, като се проявяват в две форми: пълно прекратяване на сигнала или неправилно определяне местоположението на въздушния съд.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Западни експерти припомнят ефективната работа на руските средства за радио-РЕБ. На фона на съобщенията за подготовка на САЩ за ракетен удар по Сирия, може да се предположи, че Русия тества някакъв „радиоелектронен купол” над страната или демонстрира възможностите си – крилатите ракети не могат да улучват целите си без помощта на GPS.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според меродавни източници в Сирия са разположени комплекси за радиоевелктронна борба „Красуха-4“. Предназначението им е да прикриват големи командни пунктове, важни промишлени и административно-политически обекти. Комплексът анализира типа на излъчвания сигнал му въздейства със смущения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заглушава шпионски спътници, пилотирани и безпилотни самолети, земни радари и авиационни системи АУАКС. „Красуха-4“ е изградена с цифрово оборудване, инсталирано на четириосно шаси КамАЗ. Далечината на действие е в пределите 150-300 км.

Източник: БЛИЦ, Епицентър

More in СВЯТ

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024