Европа

Разгром на ЕС на Меркел в Италия! Фенове на Путин печелят изборите – Берлускони и крайно лявото движение „5 звезди“!

Разгром на ЕС на Меркел в Италия! Фенове на Путин печелят изборите – Берлускони и крайно лявото движение „5 звезди“!

 

берлускони5a99be00fc7e93e31a8b45bc

 

 

Коалицията, зад която стои бившият италиански премиер Силвио Берлускони, „Напред, Италия” получава най-много места и в Сената и в Камарата на депутатите – съответно 37,4 и 36,9 процента от представителите, според предварителните резултати от проведените вчера избори.

 

 

 

 

 

 

 

 

На второ място остава движението „5 звезди”, основано от комика Бепе Грило и водено от Луиджи Ди Майо. Но антиевропейската, крайно лява партия е политическата сила, спечелила най-много гласове.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тя получава съответно 31,1 и 31 процента от местата в горната и долната камара на парламента.

 

 

 

 

 

 

 

 

Бившите управляващи – проевропейската, лявоцентристка Демократическа партия на Матео Ренци, остава едва трета с очаквани 23,9% от местата в Сената и 24,4% в Камарата на депутатите.

В горната камара има 315 депутатски места, а в долната 630.

 

 

 

 

 

 

 

 

От партиите във водещата коалиция най-много гласове – 16,2%, има антиевропейската и антиимигрантска, крайнодясна „Северна лига”, с лидер Матео Салвини, който заяви, че Италия се нуждае от „масова чистка – улица по улица, къща по къща, квартал по квартал, с крайни методи, ако е наложително.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Втора, с 14%, е „Форца Италия“ на осъдения за укриване на данъци четирикратен премиер на страната Силвио Берлускони – милиардер, известен с личния конфликт с германския лидер Ангела Меркел, организираните от него секс оргии с проститутки и приятелството си с руския президент Владимир Путин. Докато гласуваше вчера Берлускони беше атакуван от полугола активистка на Фемен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tрета, с 4,1%, е националистката и антиимигрантска партия „Братя италианци”. Водещата коалиция иска екстрадирането на над 600 000 нелегални имигранти от страната.

 

 

 

 

 

 

 

 

Движението „5 звезди”, което в миналото настояваше Италия да напусне Европейския съюз и еврозоната, получава 32,5% от гласовете.

 

 

 

 

 

 

 

 

А за Демократическата партия на Ренци вота си са дали само 19,2% от гласоподавателите.

 

 

 

 

 

 

 

Избирателната активност на вчерашните избори беше висока – около 72%, но по-ниска от 2013 г., когато гласуваха 75% от имащите това право 46,5 млн. италианци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С тези резултати Италия се изправя пред политическа криза. За стабилно мнозинство бяха нужни над 40% от гласовете на избирателите. Никоя от политическите сили не е дори близо до подобен резултат.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Едно от категоричните обещания на победителите от движението „5 звезди” е, че няма да се коалират с никого.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В същото време евентуална коалиция между „Северна лига”, „Братя италианци” и Демократическата партия би била политическо самоубийство за последната.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А дори Силвио Берлускони да предаде сегашните си съюзници, той няма достатъчно депутати, за да управлява заедно с Ренци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След вота може да се направи и още една равносметка – италианците гласуваха срещу водения от германския канцлер Европейски съюз. Приятелите на Путин, Берлускони и Салвини, взеха максимума от тези избори. А мнозинството италианци дадоха вота си срещу налаганите от Германия политики на икономии и поощряване на имиграцията.

 

Vesti.bg

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/razgrom-za-evropejskiia-syiuz-na-merkel-v-italiia-6079956

 

 

 

 

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024