Политика

Решено! България избра „противника Русия“ за ремонт на МиГ-29, САЩ може да ни ударят!

Решено! България избра „противника Русия“ за ремонт на МиГ-29, САЩ може да ни ударят!

 

миг768x432

 

 

България е избрала руската самолетостроителна корпорация „МиГ“ за ремонт и поддръжка на 15 съветски изтребителя МиГ-29 до 2022 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това съобщава агенция „Ройтерс“, която се позовава на документи на българското военно министерство.

 

 

 

 

 

Новината бе потвърдена и от наши медии.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Военното министерство е решило да плати на Кремъл още около 81.5 милиона лева за ремонт на съветските самолети МиГ 29. Това става ясно и от публикуваните на 7 март 2018 г. на портала за обществени поръчки на МО последните документи по процедурата за обществена поръчка: “Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ29 – рамково споразумение”.
Припомняме, че процедурата беше открита с решение на министъра номер 129 от 6 декември 2017 г.,  но по-късно беше обжалвана. От публикувания пакет с документи става ясно, че на 15 и 16 февруари са проведени преговори с компанията.
Със свое решение номер 28 от 6 март 2018 г., министър Красимир Каракачанов окончателно определя като изпълнител Руската самолетостроителна компания “МИГ”. Решението подлежи на обжалване в десетдневен срок, т.е.  срокът изтича след три дни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още през декември 2017 г. ведомството планираше да сключи 4-годишен договор с корпорацията на стойност 81,3 милиона лева (51,4 милиона долара), но го отложи заради обжалване на украинската компания „Укринмаш“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Впоследствие Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбата на украинците и специална комисия към военното министерство е одобрила предложението на „МиГ“ на 6 март, според публикуваните документи на сайта на ведомството.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Световната агенция отбелязва, че България иска да се сдобие с 8 нови изтребителя от страна член на НАТО, но процедурни спънки осуетяват осъществяването на плана.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според близкия до властта сайт „Фактор“ военни експерти още от самото начало на процедурата МО работели с идеята, че само руската компания може да извърши ремонта на старите самолети. Затова се прилага и особена процедура по Закона за обществените поръчки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако реално се стигне до сделка, това на практика означава „съзнателно влизане в активни значителни бизнес отношения с руски компании от отбранителната промишленост“, които вече са в санкционния списък на САЩ по специалния закон за налагане на санкции Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act” (Public Law 115-44) (CAATSA). Законът е вече влязъл в сила и това може да произведе вредни последици за България като евроатлантически партньор, обяснява „Фактор“.

 

 

 

 

 

 

 

Фрог нюз, Фактор, Нюз БГ

 

 

https://frognews.bg/novini/resheno-karakachanov-naliva-81-5-mln-protivnika-remont-mig-29-sasht-moje-udari.html

 

 

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024