Европа

Скандал на върха в ЕС! Жан-Клод Юнкер бесен, плаши с оставка заради свое протеже!

Скандал на върха в ЕС! Жан-Клод Юнкер бесен, плаши с оставка заради свое протеже!

ЮНКЕРсвали-2

 

 

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е заявил пред свои високопоставени колеги в Европейската народна партия (ЕНП), че ако бившият началник на неговата канцелария и настоящ генерален секретар на Европейската комисия Мартин Селмайер бъде принуден да оваканти поста си, той също ще подаде оставка, пише изданието Politico, цитирано от Агенция „Фокус“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според три официални лица от ЕС, споделили информация за срещата, Юнкер е казал на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и председателя на ЕНП Жозеф Дол, че е разочарован от липсата на подкрепа за Селмайер от групата на ЕНП за повишението му (официализирано на 21 февруари 2018 година – бел. „Фокус“ ).

 

 

 

 

 

 

 

 
Разговорът се е провел в четвъртък, в кулоарите на заседанието на ЕНП преди срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел. Юнкер, Селмайер и Таяни са членове на ЕНП – най-голямата партия в ЕП, уточнява изданието.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Изненадващото повишение на Селмайер в позицията на генерален секретар на ЕК миналия месец при, както пише Politico, подозрителни обстоятелства, предизвика смайване в Брюксел и доведе до обвинения, че ходът показва, че Комисията действа като „клуб на старите момчета“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Високопоставен служител в ЕС заяви, че в хода на срещата в четвъртък, Юнкер е казал на колегите си, че „ако Селмайер си тръгне и аз си тръгвам“. Друго официално лице от ЕС също е потвърдило, че Юнкер е заплашил да си подаде оставката, ако Селмайер бъде принуден да напусне.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Атмосферата около Юнкер по този въпрос не беше добра“, е заявил източникът на Politico, като е добавил, че председателят на Комисията е бил „бесен“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Друг източник от ЕС е заявил, че по време на въпросната среща Дол се е оплакал, че Юнкер не е информирал групата предварително за повишението на Селмайер. В отговор на това, говорител на Комисията е заявил, че тя „никога не коментира какво е обсъждано на вътрешни срещи“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По време на пленарна сесия на ЕП миналата седмица, огромното мнозинство от присъстващите европейски депутати, включително тези от ЕНП, са осъдили повишението на Селмайер.
„Комисията трябва да избере кое е по-важно“, заяви либералът от Нидерландия Софи Велд в хода на своята реч. „Кариерата на господин Селмайер или репутацията на ЕС“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Какво по-добро можеше да се измисли, за да се налее вода в мелницата на евроскептиците“, заяви членът на ЕНП от Франция Франсоа Гросет.

 

 

Епицентър

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024