Политика

Таймс и Си Ен Ен твърдят: България също е сред 20-те страни, които ще гонят руски дипломати от понеделник заради Скрипал!

Таймс и Си Ен Ен твърдят: България също е сред 20-те страни, които ще гонят руски дипломати от понеделник заради Скрипал!

 

 

1521874938-1516961067

 

 

20 европейски страни се готвят да експулсират руски дипломати заради случая с отравянето на британски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Джулия, за участие в което Западът обвинява Москва. Това съобщава британския вестник „Таймс“ .

 

 

 

 

 

 

Според публикацията „ще започне безпрецедентна вълна от експулсирания“ в понеделник – 26 март е насрочено оттегляне за четири седмици на посланика на ЕС Марк Едрер в Русия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Вестникът цитира неназован източник, който каза, че в „координираната серия от експулсиране“ може да участват Франция, Германия, Полша, Ирландия, Холандия, България, Чешката република, Дания, Естония, Латвия и Литва.

 

 

 

 

 

 

 

 
Лидерите на ЕС на среща на върха на 22 март излязоха с обща декларация относно инцидента в Салисбъри, като посочват, че е „много вероятно“ отговорността за инцидента да е на Москва и няма „друго правдоподобно обяснение.“ Освен това по време на Европейския съвет те решиха да оттеглят посланика на ЕС в Русия за консултации.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
В британския Салисбъри на 4 март британският шпионин е бил отровен – бившият полковник Грю Сергей Скрилал и неговата дъщеря Джулия. Великобритания твърди, че Москва е замесена в отравянето с веществото A234, но няма доказателства за тази версия. Русия категорично отрича обвиненията от Лондон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Във връзка с инцидента в Салисбъри, британският премиер Тереза Мей обяви серия от мерки срещу Москва, включително експулсирането на 23 руски дипломати и замрази всички двустранни контакти на най-високо ниво.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Руското Министерството на външните работи съобщи на 17 март отговор по отношение на поведението на Обединеното кралство: 23 дипломати от посолството на Великобритания стават персона нон грата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Руският президент Владимир Путин каза, че обвиненията срещу Москва са глупости, тъй като никой не би си позволил да направи нещо подобно, особено в навечерието на президентските избори и провеждането на Световната купа. Държавният глава подчерта, че Русия няма химическо оръжие – то е унищожено  през 2017 г.

 

 

 

 

 

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

Политика

More in Политика

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024