Европа

Тереза Мей ще настоява страните от ЕС да изгонят руските си дипломати „в името на солидарността“!

Тереза Мей ще настоява страните от ЕС да изгонят руските си дипломати „в името на солидарността“!

 

mayt

 

 

 

Русия е заплаха за целия Европейски съюз, която ще остане актуална години наред.

Такива предупреждения ще отправи министър-председателят на Великобритания в рамките на срещата на държавните и правителствени лидери на страните от Общността, която започва днес в Брюксел, отбелязва изданието Politico в европейската си редакция, съобщи агенция „Фокус“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Британският премиер Тереза Мей ще поиска и другите страни от ЕС да последват примера на Лондон – публично да осъдят Русия и да предприемат твърди мерки срещу Москва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мей ще запознае днес на срещата на върха на ЕС в Брюксел първите държавни и правителствени ръководители с разследването по отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Великобритания категорично хвърли вината за престъплението в Солсбъри върху Москва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А през миналата седмица правителството изгони 23 руски дипломати от посолството в Лондон. Британските власти ще се опитат да убедят колегите си от Евросъюза да изгонят руски дипломати от страните си в знак на солидарност с Лондон и на протест срещу действията на Кремъл, съобщава агенция „Блумбърг“, цитирана от Нюз.ру. .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мей ще настоява колегите ѝ да вземат категорични мерки срещу „агентите на Кремъл“. Британската премиерка ще заяви на вечерята довечера, че правителството на Путин представлява заплаха за Европа. Тя ще изтъкне пред лидерите на ЕС, че „предизвикателствата“ от Русия ще продължат „много години“ и ще изискват действия от страна на партньорите в солидарността им с Великобритания.

 

 

 

 

 

 

 

Светът, в това число и Европа, трябва да демонстрира на Русия, че използването на химическо оръжие на територията на Стария континент за първи път от времето на Втората севтовна война няма да остане безнаказано и една от мерките е масово експулсиране на руски дипломати от страните членки на ЕС=

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според предварителен брифинг от правителството на Обединеното кралство Мей ще заяви, че нападението срещу бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипла в Солзбъри по-рано този месец е било „безразборно и безразсъдно действие срещу Обединеното кралство“, което представлява „опит за убийство чрез незаконно химическо оръжие, за което ние знаем, че Русия притежава“, пише Politico.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След това Мей ще припомни, че и други държави споделят оценката на Великобритания за отговорността на Русия за атаката преди да предупреди, че използването на агента „Новичок“ е „явно нарушение“ на международното право.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Премиерът на Великобритания ще предупреди лидерите на ЕС, че „неуважението от страна на Русия към международните правила и норми ясно заплашва основата на нашите развити демокрации, отворени общества и свободни икономики“. Тя ще добави: „Руската заплаха не признава границите и затова всички сме изложени на риск“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По данни на Politico Мей все пак ще покаже задоволство от подкрепата, която демонстрират нейните съюзници.

„Ние приветстваме подкрепата, която досега показаха лидерите на ЕС“. „Искаме да работим с нашите съюзници от ЕС, за да подкрепим и защитим базирания на правила ред, основан на международните правила, да накараме Русия да отчете това явно нарушение на международните закони, да гарантира, че подобно злокобно престъпление никога няма да се повтори, да защитим нашата обща сигурност пред лицето на дългосрочното предизвикателство, което Русия поставя“, са думите, които Мей ще изрече днес.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Министър-председателят на Великобритания ще се опита да обедини европейските лидери в осъждането на Москва във връзка с отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия по време на срещата на върха на Европейския съюз в четвъртък, но AFP коментира, че тя може да срещне съпротива от страни, които държат да запазят добрите си отношения с Москва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мей ще запознае колегите си с прогреса в разследването по случая в специално изказване. Докато САЩ, Франция и Германия вече изразиха съгласие с оценката на Лондон, че именно Москва седи зад отравянето, други страни-членки на ЕС с близки връзки с Москва, най-вече Гърция и Италия, искат по-сдържана линия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Френската агенция пише, че Мей ще напомни на 27-те лидери, че заплахата от Изток ще продължи дълго, след като Великобритания напусне Съюза през следващата година.

 

 

 

 

 

 

 

„Предизвикателството от Русия е такова, което ще продължи много години. Като европейска демокрация, Обединеното кралство ще стои рамо до рамо с ЕС и НАТО, за да посрещнем тези заплахи заедно. Обединени ние ще успеем“, се очаква да заяви британският премиер.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В навечерието на срещата на върха председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчерта, че лидерите ще покажат „солидарност“ с Великобритания по случая Скрипал и призова Съюза да предприеме практически стъпки, за да подсили своята готовност за бъдещи атаки.

 

 

 

 

Източник: Епицентър.бг

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024