ОБЩЕСТВО

Вижте кои са българите, които САЩ иска да екстрадираме! СНИМКИ

Вижте кои са българите, които САЩ иска да екстрадираме! СНИМКИ

искрен1523544186

Искрен Георгиев

САЩ обвинява петима български граждани в нарушаване на ембаргото срещу Сирия. По делото във Флорида обвиняеми са Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев.

искрен-21523545376

Собствениците на „Ароутроник ООД” Аксел и Алекс Каби

Относно производството по екстрадиция срещу Андреев, адвокат Златка Стефанова, която преди години защитава по сходен казус българката Гергана Червенкова сподели, че е много важно да бъде намерен защитник, който да представлява българина в САЩ.

„Производство по екстрадиция е така замислено, че то е сътрудничество между държавите за предаване на дадено лице за съдене или за изпълнение на наказанието в друга присъда. Със САЩ ние имаме договор за правна помощ и поради това такава екстрадиция може да бъде извършена, при положение че са налице основания в нашия закон за екстрадицията и за европейската заповед за арест.

От тези екстрадиционни производства най-важното е проблемът, който има лицето – в случая Желяз Андреев, да бъде решен в Съединените американски щати, т.е. трябва да се работи с адвокат и там, защото дори нашият съд да откаже да предаде Желяз Андреев, САЩ могат да поискат отново той да бъде предаден малко след отказа. Решението на съда за отказ за екстрадиция не е окончателно. Нашият съд има върху какво да разсъждава, но не и върху виновността, и, разбира се, основният въпрос е дали има двойна наказуемост и той ще бъде преценен в производството по същество“, каза адвокат Стефанова.

По думите ѝ, основният въпрос с двойната наказуемост е дали в българския Наказателен кодекс има аналогично престъпление на това, в което САЩ обвинява Андреев.

„Тук този въпрос се поставя във връзка с това дали ембаргото, което е било наложено от САЩ на Сирия, може да се счита за престъпление в България, защото към онзи момент – 2013-2014 г. година ЕС и България не са били наложили ембарго на Сирия, но от мотивите на първоинстанционния съд не могат да се правят изводи за основното производство“, подчерта адвокат Стефанова.

Искрен Георгиев, чието име също фигурира в обвинителния акт, вече е потърсил юридическа консултация, предаде Нова тв. Той вече е бил привикан в полицията. Все още обаче не знае за какво точно. Обяснили са му, че трябва да говорят с него за казус, свързан с други държави.

Името му е споменато в обвинителния акт от САЩ. Той също, както Желяз Андреев, е обвинен в това, че е нарушил американските закони и е правил износ на стоки към страни с наложено ембарго.

655-343-zheliaz-andreev

Желяз Андреев

Искрен Георгиев не е работил като търговец в колцентъра, а е обучавал хората как точно да работят. Не е имал списък с държави, за които да отговаря. Той се опасява да не се повтори случилото се с Желяз Андреев.

„Всичко ставаше под изключителен натиск. Нито един от служителите във фирмата не е имал право на глас. Те взимаха решения за всяко едно от нещата. Който и от хората „с ръководни постове” да е искал да направи нещо, в повечето случаи отговорът винаги е бил – аз съм шефът, ти работиш за мен, аз решавам.

Получих обаждане от Седмо РПУ и ми казаха, че става дума за въпроси, свързани с чужди страни”, разказа Искрен Георгиев.

МЕЖДУВРЕМЕННО

 

 

Министърът на правосъдието Цецка Цачева отправи покана до Департамента за правосъдие на Съединените американски щати (САЩ), чрез Министерството на външните работи на Република България, за провеждане на двустранни консултации. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

В поканата се казва, че на 12 април 2018 г. в Министерството на правосъдието е постъпило писмо от главния прокурор на Република България Сотир Цацаров относно обявения за международно издирване от страна на САЩ български гражданин Желяз Михайлов Андреев.

В него главният прокурор сочи, че в прокуратурата са постъпили писма от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на Министерството на вътрешните работи, касаещи установяването на още четирима български граждани, издирвани с цел арест и екстрадиция от Интерпол – Вашингтон, на основания за задържане, идентични с тези на Желяз Андреев.

В тази връзка министър Цачева отправя покана за провеждане на експертни консултации в спешен порядък на основание чл. 20 от Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати.

„Надявам се възможността за консултации да допринесе за своевременното и успешно разрешаване на конкретните случаи, посочени по-горе и да гарантират взаимното безпроблемно прилагане на Договора, както и защитата на правата на българските граждани“, се казва още в документа.

За отправената покана своевременно е уведомен заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, който от своя страна по дипломатически път път е информирал посолството на САЩ в София.

Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024