Европа

„Вишеградците“ бутнаха двойния стандарт при храните. А къде бяхме ние досега?

„Вишеградците“ бутнаха двойния стандарт при храните. А къде бяхме ние досега?

Вишеградска visegrad_four

Една година след ултиматума на т. нар. “Вишеградска четворка“ европейските власти поискаха двойният стандарт при храните в Източна и Западна Европа да бъде забранен със закон. Мултинационалните компании ще бъдат задължени да продават продукти с еднакво качество на територията на целия Европейски съюз.

На 11 април тази година директивата беше представена в Европейския парламент. Предвижда се тя да влезе в сила най-рано през пролетта на 2019 г. По този начин недолюбваните от Брюксел страни от „Вишеградската четворка“ – Чехия, Унгария, Полша и Словакия, свършиха „мръсната“ работа на покорните и раболепни досега политици в България, които не виждаха нищо лошо в това българите да купуват скъпи и некачествени храни.

Нещо повече – през последната година политици от ГЕРБ обвиняваха в популизъм и „антиевропейска реторика“ всеки, който повдигне въпроса за двойните стандарти на чуждите компании у нас. БСП беше единствената политическа сила, която направи опит да отмени част от непазарните практики на чуждите хипермаркети у нас, но мнозинството в лицето на ГЕРБ и президента Росен Плевнелиев отхвърлиха дружно Закона за търговските вериги.

Сега, когато Чехия, Унгария, Полша и Словакия принудиха управлявания от Запада Европейския съюз да забрани тази порочна практика, изведнъж и родните политици прозряха, че от години населението е принудено да яде скъпи и в същото време вредни храни. България няма почти никаква заслуга за победата на „Вишеградската четворка“, и по стар навик пробва да се качи на влака на победителите. Управляващите искат да си припишат заслуги за отмяната на двойния стандарт при храните, въпреки че доскоро бяха напълно съгласни с „големите шефове“ от Брюксел, които отричаха хранителния апартейд на корпорациите в Източна Европа.

Следващият месец Европейската комисия ще представи на страните-членки на ЕС методика, с която да тества мултинационалните марки и техните продукти. Еврокомисарят по правосъдие, правата на потребителите и равенство на половете Вера Юрова смята, че заради подготвяната регулация компаниите са „изнервени“ и че по нейно мнение ще има голям отпор. Хранителната индустрия от години твърди, че разликата в уж еднаквите продукти е заради това, че компаниите искат да удовлетворят културните предпочитания в кулинарията на страните.

„Вишеградската четворка“ поведе битката през март 2017 година

През март 2017 г., от Варшава страните от „Вишеградската четворка“ призоваха Европейския съюз да вземе мерки срещу производители на храни, включващи нискокачествени съставки в продукти, предназначени за продажба в по-бедните членки на Общността.

На срещата на върха премиерите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия поискаха Европейската комисия да вземе

законодателни мерки, които да забранят подобни практики“. „Това унижава гражданите и създава две категории хора“, посочи словашкият премиер Роберт Фицо.

Организации за защита на потребителите и държавни власти се оплакват, че някои производители на храни използват по-евтини съставки в продуктите, предназначени за Централна и Източна Европа, отколкото за същите стоки, които се продават в Германия и Австрия. В момента тази практика е разрешена, тъй като правилата на ЕС изискват единствено на опаковката всички съставки да са ясно изброени.

През март 2017 г. Министерството на земеделието на Словакия представи резултатите от лабораторни тестове, показващи, че половината от 22 продукта, купени в словашката столица Братислава, се различават по вкус, външен вид и състав от същите продукти, купени в два австрийски града от другата страна на границата.


Чешкият министър на земеделието Мариан Юречка изрази недоволство от двойният стандарт. Пред Ройтерс той заяви: „При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук“. Законите на ЕС обаче не забраняват такова нещо. Ако всички изисквания за безопасност на храните са изпълнени и съдържанието е описано – проблем няма. Множество производители в Европа твърдят, че разликите в продуктите им в различни страни се дължат на „угаждане“ на местния вкус и на „познати рецепти“.

ЕПИЦЕНТЪР

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024