СВЯТ

Напрежението в Близкия изток расте! Тръмп обмисля с Макрон и Мей удара по Сирия, скоро ще е!

Напрежението в Близкия изток расте! Тръмп обмисля с Макрон и Мей удара по Сирия, скоро ще е!

 

 

 

1523503316-qxxx

 

 

 

Белият дом заяви, че президентът Доналд Тръмп не е изложил конкретни времеви рамки за действия в отговор на химическата атака в Сирия. Оттам казаха това въпреки съобщението му в Туитър, че умните ракети „идват“ и обръщението в него към Русия „да се готви“, предаде Ройтерс, цитиран от Блиц.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Тръмп разполага с набор от възможности, не само военни. Тя допълни, че всички опции все още са на масата и че президентът в момента ги преценява. Сандърс каза, че Тръмп смята Русия и Сирия за отговорни за химическата атака и отрече съобщението му в Туитър да е създало какъвто и да било проблем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че парламентът трябва да има думата, що се отнася до всякакви военни действия, които премиерът иска да предприеме. Мей заяви, че всички индикации сочат, че сирийските власти са отговорни за химическата атака в град Дума и че подобни атаки не може да бъдат толерирани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тръмп засега не се е договорил със съюзниците по въпроса за Сирия, удар по нея може да бъде нанесен в края на седмицата, предаде ТАСС, като се позова на Си Ен Ен. Според източници на телевизионния канал американският лидер в момента води активни консултации по темата с президента на Франция Еманюел Макрон и британския премиер Тереза Мей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Именно затова Тереза Мей е наредила на подводниците си да заемат позиция така, че да поставят Сирия в ракетен обсег като подготовка за възможни удари по сирийската армия. Това съобщи вестник „Дейли телеграф“, цитиран от Ройтерс. Мей все още не е решила окончателно дали

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Великобритания ще се включи в удари на САЩ и Франция в отговор на предполагаемата химическа атака, но иска да може да действа бързо, посочва вестникът. Цитирани от изданието източници заявяват, че Обединеното кралство „прави всичко възможно“ да може да изстреля от подводници крилати ракети „Томахок“ по военни цели в Сирия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Британският премиер свика за днес правителствено заседание по въпроса за Сирия. „Скай нюз“ съобщи, че Мей се очаква да поиска от министрите си днес да одобрят участие на Великобритания във военни действия срещу сирийската инфраструктура за химически оръжия.
По закон тя не е длъжна да иска парламентарна подкрепа за нападателни военни действия, но последните интервенции в Либия и Ирак бяха подлагани на гласуване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Канада не планира да участва във военна операция в Сирия, заяви в интервю за радио „Канада интернешънъл“ канадският премиер Джъстин Трюдо. Той допълни, че Отава е готова да предостави хуманитарна помощ и да помогне за уреждане на сирийския конфликт на дипломатическо равнище.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Президентите на Турция и САЩ Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп обсъдиха кризата в Сирия по време на телефонен разговор късно в сряда, съобщава източник от президентството на Турция, цитиран от AFP. Ердоган и Тръмп са „разменили възгледите си за последното развитие в Сирия“, допълва източникът.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разговорите идват след като Тръмп заплаши Русия заради подкрепата си за Башар Асад. Турция и САЩ са ключови съюзници в НАТО, но техните отношения са обтегнати заради редица въпроси, включително подкрепата на Вашингтон за сирийската кюрдска милиция, която се смята за терористична организация от Анкара, съобщи „Фокус“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сирийското правителство и съюзниците му провеждат консултации във връзка със заплахите на САЩ за военни действия и разполагат с „опции“, заяви съветничка на президента Башар Асад в интервю за ливанска телевизия, предаде Ройтерс. Пред телевизионния канал „Ал Маядин“ съветничката Бусайна Шабан, каза, че след израелския удар по летище Т-4 край Хомс сирийското правителство и основният му съюзник Русия са извършили приготовления.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тя допълни, че след разгрома на бунтовниците в Източна Гута Западът води „психологическа война“. Шабан заяви, че свидетелство за това са противоречивите по думите й изявления на различните властови центрове в САЩ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Консултациите между съюзниците продължават и те няма да позволят нещата да се развиват така, както иска Вашингтон“, каза Шабан. По думите й този съюз включва Сирия, Иран, Русия и ливанската групировка Хизбула.

 

 

 

 

 

 

 

Източник: petel.bg

More in СВЯТ

джейк

Вашингтон призна: Реалността е, че Путин е президент на Руската федерация

март 19, 2024
путин-3

Путин е преизбран за пети мандат начело на Русия с над 85% от гласовете

март 18, 2024
60793cd265cd0

Байдън нарече Путин „разбойник“ и „диктатор-убиец“. Русия реагира: Безсилието на Вашингтон е видимо, търпят провал след провал

март 16, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
b961399cc738c5a3ac41e095df987468

Киев пред военен преврат? Украинската армия се готви да превземе парламента и да свали президента Володимир Зеленски

март 14, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024