ОБЩЕСТВО

Нови правила на пътя заради зачестилите катастрофи: Готвят се още по-свирепи наказания за шофьорите!

Нови правила на пътя заради зачестилите катастрофи: Готвят се още по-свирепи наказания за шофьорите!

 

 

1516961268-img-7181jpg

 

 

 

Шофьор, който извърши три тежки нарушения за 2 години, губи правоспособност и отива пак на изпит за книжка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Преди това обаче трябва да премине на курсове, организирани от структурите на МВР. На същите курсове ще ходят и водачите, които са изчерпали контролните си точки, съобщава „Труд“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нарушителите няма да имат право да се явят на изпит още 2 години от датата, на която е взето свидетелството. Това е записано в бъдещия Закон за движение по пътищата (ЗДвП). Проектът му, заедно с проектите на Закон за обучението на водачите и Закон за превозните средства бяха публикувани вчера за обсъждане в сайтовете на МВР и Министерството на транспорта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Те са резултат от разделянето на сегашния ЗДвП на три части. Седем са тежките нарушения, за които ще се взима книжката на “трикратния нарушител” – движение в насрещно платно по магистрала или скоростен път, каране в аварийната лента, управление на МПС с алкохол над 0,5 промила или под въздействие на наркотици, превишаване с над 50 км/ч на разрешената скорост в населено място, минаване на червен сигнал на светофара, неспазване на предимство на пешеходна пътека, организиране или участие в гонки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ще бъде създаден централен регистър на шофьорите. Как точно ще бъдат организирани курсовете за джигите в “структурите на МВР” ще стане ясно след изготвяне на наредба от вътрешния министър. Също полицията ще организира и курсовете за частично възстановяване на точките. Глобите за превишена скорост и алкохол не се променят в новия ЗДвП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Остава като най-висока – до 3000 лв., санкцията за водач, участвал или организирал гонки. Наказанието за него става 5000 лв., ако извърши същото повторно. Както бе прието през 2017 г. – за тежко нарушение се смята карането в аварийната лента по магистралата, което се приравнява с шофирането в насрещното движение по магистрала или скоростен път.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наказанието за тези нарушения е 1000 лв. и отнемане на книжката за 3 месеца, а при повторното им извършване – до 5000 лв. Също за 3 месеца се отнема свидетелството и глобата е 1500 лв., ако не се изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението при временно затваряне на пътя. Идиотското правило, че шофьорът трябва да кара със скорост, съобразена с какво ли не, остава и в бъдещия ЗДвП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
То се появи в средата на 80-те години по времето, когато КАТ беше част от Народната милиция и оттогава избуява като плевел във всеки следващ Закон за движение по пътищата. Благодарение на този текст (в сега действащия ЗДвП е в чл. 20, а в бъдещия – в чл. 33) наша милост водачите сме виновни винаги, а тяхна милост – катаджиите, даяджиите, пътищарите, кметовете и общинарите – цялата тази чиновническа армия е света вода ненапита. Те не трябва да отговарят за нищо, когато пътищата са осеяни с дупки, когато гумите се пукат и колите ни се трошат, когато знаците се изключват взаимно, когато този текст ще продължи да се търкаля от закон в закон, докато не се намерят депутати да го изтрият завинаги.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Засега няма изгледи. Глобите за преминаване на червен светофар и за неспазване на предимството на пешеходец на пешеходна пътека скачат от 100 на 150 лв., предвижда проектът за нов ЗДвП. С 50 % се увеличава и наказанието за изхвърляне на боклуци или предмети по време на движение, както и за този, който не осигури преминаването на линейка, пожарна или друг автомобил със специален режим на движение. Увеличават се двойно – от 50 на 100 лв., глобите за неправилно паркиране.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Занапред със санкция от 50 до 200 лева ще се наказват шофьорите, които паркират на необозначени места в паркове, пред входовете, тротоарите и прилежащите площи на административни сгради, пред културни центрове или производствени сгради, на детски площадки или на площи, предназначени само за пешеходци. 500 лв. глоба ще плаща собственик на автомобил, който се е установил да живее трайно в България и е изтървал сроковете да си извади български номера. Всички шофьори, на които книжката е била взета заради изчерпване на контролните точки или заради ситемни нарушения, ще бъдат подлагани на психологически изследвания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Това предвижда бъдещият Закон за водачите на моторни превозни средства. Такива психотестове в момента се правят на таксиметровите шофьори, както и на професионалните шофьори на камиони и автобуси. Според новия закон към групата на изследваните за психически отклонения ще бъдат добавени и осъдените за шофиране след употреба на алкохол или наркотици, както и пияните и дрогираните, заловени повторно за това нарушение и санкционирани по Закона за движение по пътищата. Тестове ще се правят и при наличие на данни за психически отклонения на даден шофьор. Психологическите изследвания ще се правят на шофьори чужденци, получили право да пребивават у нас, както и на българи, взели книжки от държави, които не са от Европейския съюз.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Накрая – на психотест ще се явяват и председателите на комисии, които провеждат изпитите на кандидат шофьори. Пътният полицай ще има право да взема книжката на шофьор, “за когото видимо или със съответния документ се установи, че не отговаря на медицинските и психологически изисквания”. Тази принудителна административна мярка е записана редом с действащата сега разпоредба да се взима книжката на пиян или дрогиран шофьор. Особено интересно е как катаджията “видимо” ще установи състоянието на проверявания водач.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
В новия проект остави правилото книжката да се взема за неплатени глоби. Ще се отнемат свидетелствата и на шофьори, които не са се издължили, нямат адресна регистрация на територията на страната. За по 1 месец без книжка ще остават и тези, които возят пътници и товари без лиценз, или навлизат срещу знак за временно затваряне на пътя извън населените места.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В проекта е записан и спорният текст, приет в началото на 2017 г., срещу който скочиха превозвачите – да се спира от движение за 1 месец камиона, автобуса или друг вид фирмен автомобили , ако шофьорът му е навлязъл срещу забранителен знак. Хората от бранша казваха, че понасят големи загуби заради своеволията на конкретен шофьор, когото те са инструктирали и са го карали да се подписва, че няма да върши нарушения. До 5000 лв. глоба заплашват търговец на авточасти втора употреба, който не се е регистрирал.

 

 

 

 

 

 

 
Двойно по голяма санкция – 10 000 лв. ще плащат фирми, които продават части втора ръка. Тези глоби са предвидени в бъдещия Закон за пътните превозни средства. 2000 лв. ще дължи физическо лице, а 4000 лв – юридическо, ако откаже достъп на контролни органи до автоморги или друг вид складове, където държи разкомплектовани автомобили. Самоуки майстори, които извършват нелегални ремонти, могат да отнесат до 1000 лв. глоба, а ако са фирми – 3000 лв. Санкции от 500 лв. и 1000 лв. ще се налагат, ако лицензирани автомонтьори не издадат документ за ремонта.

 

 

 

източник: blitz.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024