СВЯТ

Опасна ескалация в Средиземно море! Руски бойни самолети прелетяха над US-разрушителя „Доналд Кук“! САЩ се готвят за удар срещу Сирия!

Опасна ескалация в Средиземно море! Руски бойни самолети прелетяха над US-разрушителя „Доналд Кук“! САЩ се готвят за удар срещу Сирия!

ср. море1523317567-original-7-16

 

 

 

 

Бойни самолети на ВКС на Русия са прелетяли най-малко четири пъти над американския есминец разрушител USS Donald Cook („Доналд Куук“), разположен в Средиземно море, съобщава турското издание Hurriyet.

 

 

 

 

 

Според информацията,  американският кораб се е приближил на разстояние 100 километра от сирийския град Тартус, в който се намира руската военноморска база.

 

 

 

 

По-рано, Washington Examiner, позовавайки се на източник в американското военно министерство, предаде, че USS Donald Cook е напуснал пристанището в Кипър в понеделник и се е насочил към Сирия. Също така се съобщава, че разрушителят е оборудван с 60 крилати ракети Tomahawk („Томахоук“).

 

 

 

 

 

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ възнамеряват да вземат решение в рамките на 24 до 48 часа относно отговора на химическата атака, за която се твърди, че е станала в сирийския град Дума.

 

 

 

 

 
Постоянният представител на Русия в ООН, Василий Небензя, заяви от своя страна,че информацията за химическа атака в сирийското село Дума е фалшива.

 

 

 

 

 

Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН изясни, че Съединените щати ще отговорят на използването на химическо оръжие в Сирия, в случай, че Съветът за сигурност на ООН не може да защити мирното население.

 

 

 

 

 

 

 

Втори разрушител на САЩ може да пристигне в Средиземно море до няколко дни, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници от Пентагона.

 

 

Ако президентът на Съединените щати, Доналд Тръмп се реши да използва сила в Сирия в отговор на химическата атака в  Дума, Вашингтон ще трябва да нанесе по-мощен удар, отколкото преди година, коментира експертът в  Центъра за нова американска сигурност Никълъс Герас.

 

 

 

 

 

 

Експертът посочва в статия за Foreign Policy, че миналогодишните ракетни удари на САЩ по авиобазата Шайрат не са постигнали целта си – самолетите на сирийската армия са продължили да излитат от аеродрома само няколко часа след атаката. Освен това, твърди Герас „запасите от химическото оръжие“ на Дамаск са останали недокоснати и правителствените сили продължават да го използват.

 

 

 

 

 

 

„За да бъдат нанесени на Башар Асад значителни щети и да се даде адекватно според представите на Тръмп сигнал, САЩ ще трябва да атакуват сега значително повече цели, за да бъдат подкопани военните способности на сирийската армия са били подкопани.“  смята Герас.

 

 

 

 

 

Според експерта военните цели могат да бъдат нападани както на изток, така и на запад в Сирия .

 

 

 

 

Същевременно постоянният представител на Русия в ООН Василий Небендзя  предупреди САЩ за много тежки последствия в случай на удар в Сирия. Москва и Дамаск отхвърлят информациите за бомба с хлор, с която уж били ударени терористите в Източна Гута. Руското военно министерство смята, че тези информации целят оправдаването на възможни силови удари срещу Сирия.

 

 

 

Източник: blitz.bg

More in СВЯТ

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024