СВЯТ

Професор по токсикология обясни невероятното оздравяване на Скрипал и дъщеря му като „чудо“! Руснаците били произвели „по-малко отровен новичок“!

Професор по токсикология обясни невероятното оздравяване на Скрипал и дъщеря му като „чудо“! Руснаците били произвели „по-малко отровен новичок“!

 

 

1523100114-skripp

 

 

Възстановяването на бившия офицер от руското разузнаване Сергей Скрипал и неговата дъщеря Джулия, отровени в британския град Солсбъри, може да се нарече чудо. Това становище бе изразено от професора от катедрата по токсикология към Лийдския университет Алистър Хей, съобщава Sky News.

 

 

 

 

 

 

„Сигурен съм, че ако парамедиците не сa реагирали толкова бързо, Скрапал нямаше да оцелеят“, заключи експертът.

 

 

 

 

 

 
Той предположи, че жертвите са били въведени в изкуствена кома, за да бъде отстранена отровната субстанция. Според Хей лекарите са действали „на допир“.

 

 

 

 

 

 

 
Сергей Скрипал излезе от критичното състояние на 6 април. Според лекарите той се възстановява бързо. Състоянието на Юлия Скиплал бе съобщено в края на март, а на 5 април полицията публикува изявление от нейно име. „Преди седмица дойдох на себе си и се радвам да съобщя, че се подобрявам всеки ден“, каза тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Юлия и баща ѝ бяха отровени с нервнопаралитичното вещество новичок в Солсбъри. Отравянето предизвика международен дипломатически скандал, след като Великобритания обвини Русия за извършител на престъплението.

 

 

 

 

 

Използваният химически агент новичок срещу Сергей и Юлия Скрипал е бил бомба със закъснител, тъй като е бил подготвен да започне да действа четири часа по-късно, за да може нападателите да напуснат Великобритания.

Това пък пише вестник „Мейл он съндей„, позовавайки се на източници от службите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Химикалът е бил така изготвен, че агентите да успеят да избягат. Според източниците руснаците са разработили „по-малко отровен новичок, който може да влезе в човешкото тяло през кожата“. Обикновено химическият агент е във формата на газ, който убива жертвите за минути.

 

 

 

 

 

 

Веществото от типа „Новичок“ е било под формата на прозрачен гел без мирис и е било нанесено върху дръжката на входната врата на дома на Скрипал рано сутринта на 4 март.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изданието твърди още, че „руски агенти“ са наблюдавали семейство Скрипал в продължание на две седмици и са решили да извършат нападението в неделя, за да се избегне възможността до дръжката на вратата да се докосне пощальон или някой друг външен човек.

 

 

 

 

Блиц, Нюз БГ

 

Източник: blitz.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024
тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024