Политика

Радев: България прилича на строителна площадка – строим, но не знаем какво, защото е тъмно!

Радев: България прилича на строителна площадка – строим, но не знаем какво, защото е тъмно!

 

 

 

площадка99639_660_370

 

Президентът Румен Радев разкритикува управляващите за сгрешени приоритети и липсата на дългосрочни цели пред нацията, в това число за непрозрачността на управлението и хаотичността в законодателството.

 

 

 

 

 

 

 

Острите си забележки държавният глава отправи по време на лекция за социално-икономическото развитие на България пред студентите от УНСС. След като очерта причините за бедността – варварския начин на приватизация, унищожението на селското ни стопанство, сивата икономика и несъстоялата се важна реформа в областта на образованието, Радев обобщи, че главната причина е политическа – институциите работят неефективно и непрозрачно.

 

 

 

 

 

 

 

Радев възкликна на немски „Светлина, повече светлина!“, попита студентите знае ли някой кой е великият автор на тези думи, а след като нямаше особена реакция, президентът се принуди да ги ограмоти лично – Гьоте.  Мисълта на големия поет, философ и хуманист му послужи да скочи с метафора в 21 век на роден терен.
 

 

 

 

 

 

 

„В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, в това време други хора го крадат, защото е тъмно“, възкликна Радев.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Някакви хора строят стена, да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябват да почват да я ремонтират. Други хора прокарват пътища и магистрали, но нещо объркват пропорциите, а след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае на кого точно и какво се плаща, защото е тъмно. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат“, продължи да раздува мащабите на „строителната площадка“ България Румен Радев.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Но едно е ясно – младите и предприемчивите напускат площадката и търсят друга, по-светла“, намекна за емигрантската вълна президентът и призова:

 

 

 

 

 

 

„Крайно време е да включим прожекторите. Това е неотложно, това е най-малкото което трябва да направим, за да я има България“,  Радев настоя, че за спрат да бягат от страната, властта трябва да осветли процесите на управление – всичко да става по ясно установени правила и харченето на публичен ресурс да е прозрачно.

 

 

 

 

 

 

Той разби на пух и прах програмата за саниране, като я нарече несправедлива спрямо всички данъкоплатци и я противопостави на липсата на реформа в образованието, която да не се свежда до вдигане на учителски заплати и ремонт на инфраструктурата.

 

 

 

 

 
„Нация, която инвестира в стиропор, а оставя децата си в невежество, такава нация няма радостно бъдеще. Ще подкрепя всяко правителство, което издигне такива политики като приоритет. И ще работя с радост с това правителство, което ги инициира само“, заключи Радев.

 

 

 

 

 

Президентът отговори и на въпроси на студентите, сред които за ситуацията в Сирия и за ракетните удари от събота, както и на питане дали ще прави собствена партия. Третокурсничка по право го попита дали го обмисля, след като има най-голямо одобрение сред политиците в България.

 

 

 

 

 

„Президентът е президент на всички българи и той не може да създава политически партии, но, ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии. И аз ще разбера българските граждани“, не отрече, но и не потвърди Радев конкретно за свой проект.

 

 

Канал 3

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024