САЩ

САЩ: Китай, Русия, Иран и Северна Корея са „морално укорими“ и подкопават нашите интереси, защото нарушават правата на човека!

САЩ: Китай, Русия, Иран и Северна Корея са „морално укорими“ и подкопават нашите интереси, защото нарушават правата на човека!

 

САЩbig_3fa8

 

 

 

 

 

Според Държавния департамент на САЩ правителствата на Китай, Русия, Иран и Северна Корея са „морално укорими“, защото нарушават човешките права на своите граждани и други хора, и са „сили на нестабилност“, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

 

 

 

 

 

 

 
Представяйки годишния доклад на американското външнополитическо ведомство за състоянието на човешките права в страните по света през 2017 г., изпълняващият длъжността държавен секретар Джон Съливан напомни, че новата Стратегия за националната сигурност на САЩ е признала, че корумпираното и слабо управление застрашава глобалната сигурност и американските интереси.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Някои правителства са неспособни да поддържат сигурността и да задоволяват основните нужди на своите народи, а други просто не желаят“, каза Съливан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Държавите, които ограничават свободата на словото и на мирно събиране, които позволяват и извършват насилие срещу членове на религиозни, етнически и други малцинствени групи, или накърняват достойнството на личността, са морално укорими и подкопават нашите интереси, каза американският и. д. държавен секретар.

 

 

 

 

 

 

 

 
По думите му правителствата на Китай, Русия, Иран и Северна Корея, например, нарушават всекидневно човешките права на хората, живеещи в границите на тези страни, и в резултат са фактори за нестабилност.

 

 

 

 

 

 

 

 
Съливан посочи изрично Сирия, Мианма, Турция и Венецуела като държави, където положението с човешките права е лошо. Като „светли петна“, където ситуацията се е подобрила, той похвали Узбекистан, Либерия и Мексико.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

САЩ се стремят да водят другите държави чрез своя пример в промотирането на справедливо и ефективно управление на основата на върховенството на закона и спазването на човешките права и ще продължат да подкрепят онези по света, които се борят за човешко достойнство и свобода, заяви Съливан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според Майкъл Козак, високопоставен служител на Държавния департамент, който е помогнал за изготвянето на доклада, политиката на администрацията на президента Доналд Тръмп в области като свободата на медиите, правата на сексуалните малцинства, бежанците и други, не е подкопала документа, нито може да послужи като причина за отправяне срещу Съединените щати на обвинения в лицемерие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това е първият по рода си годишен доклад на Държавния департамент, изготвен изцяло от екипа на Тръмп, отбелязва АП. В него разделите за „репродуктивните права“, въведени през 2012 г., когато държавен секретар бе Хилари Клинтън, са заменени с „принуда при контрола на населението“. Тази промяна подчертава позицията на администрацията на Тръмп против абортите, която вече намери израз в орязване на финансирането на международни здравни програми и бе разкритикувана от защитници на правата на жените.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Докладът критикува Китай за произволни арести, екзекуции без надлежен процес и принудително изтръгване на самопризнания, отвличания на хора и значителни ограничения на свободата на словото, на медиите, на събиране, на сдружаване, на религия и на движение. Страната освен това е обвинявана, че води политика на насилствен контрол на раждаемостта, която в някои случаи включва стерилизация и аборти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Китай продължава да разпространява най-лошите черти на своята авторитарна система“, заяви Джон Съливан.
Докладът критикува остро Русия, че е позволила „климат на безнаказаност“ за нарушения на човешките права. Той изразява съжаление за „авторитарната политическа система, доминирана от президента Владимир Путин“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Списъкът с прегрешения на Русия е дълъг – от системни мъчения, през „липса на независимост на съдебната система“ и репресии срещу журналисти и политически дисиденти до цензура в интернет и на чуждестранни организации.

 

 

 

 

 
Съливан призова „за пореден път Русия да сложи край на бруталната окупация на украинския Кримски полуостров, да спре злоупотребите на водените от Русия сили в Донбас, Украйна, и да (вземе мерки срещу) безнаказаността за нарушения на човешките права и злоупотреби в Република Чечения“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Докладът критикува теократичните шиитски управници на Иран, че е екзекутирали голям брой затворници, които не са заслужавали смъртна присъда. Страната е обвинявана още в използване на мъчения, хвърляне на дисиденти в затвора, строги ограничения за журналистите, сексуалните и религиозните малцинства и повсеместна безнаказаност.

 

 

 

 

 

 

 

 
Подкрепата на Иран за сирийския президент Башар ал Асад и иракски шиитски милиции „допринесе материално“ за нарушения на човешките права в Сирия и Ирак, отчита Държавният департамент на САЩ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Преди очакваната историческа среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун докладът критикува затворената комунистическа страна в „нечувани нарушения на човешките права“ в почти всички включени категории. Изброени са принудителен труд и аборти, мъчения, произволни арести, извънсъдебни убийства, строг контрол над личния живот на гражданите и наличие на лагери за политически затворници. Продължаващата безнаказаност е посочена като проблем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Режимът на сирийския президент Башар ал Асад е обвинен в широко разпространени зверства, сред които атаки с химическо оръжие срещу цивилни, подлагане на цивилни на глад, нападения срещу болници, прилагане на мъчения и изнасилване на деца „като военно оръжие“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Въпреки суровия тон по адрес на Иран, докладът е по-умерен към Саудитска Арабия – друга страна, която е управлявана в съответствие със стриктна версия на ислямското право, шериата, отбелязва АП. Държавният департамент на САЩ маркира без коментар нарушения, които са подобни на онези в Иран, включително неоправдани екзекуции, липса на свободни и честни избори и дискриминация на жените и хомосексуалистите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Докладът отправя меки критики за военната намеса на Саудитска Арабия в конфликта в Йемен, която е обвинявана за голям брой цивилни жертви.

 

 

 

 

Епицентър

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024