Политика

Скандал на КСНС! Цветанов ошашави журналистите: Президентът предложи позиция за излизане от Европейския съюз!

Скандал на КСНС! Цветанов ошашави журналистите: Президентът предложи позиция за излизане от Европейския съюз!

 

 

 

99949_660_370

 

 

 

 

 

Президентът Румен Радев подготвил позиция за КСНС, в която изводите звучали, че България тръгва към излизане от Европейския съюз и НАТО.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това обвини лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след над 5-часовото заседание на КСНС и изуми журналистите. „Много бих искал президентската институция да представи становището, около което дискутирахме доста дълго време.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако го видите, ще се убедите, че само трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започват стъпки за излизане от ЕС и НАТО“, заяви няколко пъти Цветанов пред ошашавените журналисти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Той допълни, че въпросните чернови били събрани от администрацията след бурната реакция на участниците в заседанието. „Аз реагирах най-бурно„, заяви Цветанов. и президентът разбра, че имаме огромен проблем, ако излезем пред вас и говорим така, каза той. По думите му, ако беше приета подготвената от президентския екип позиция, ГЕРБ са щели да напуснат заседанието.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цветанов похвали ДПС за сериозната евроатлантическа позиция.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зам.председателят на ГЕРБ каза още, че началото на КСНС било трудно, защото той поставил въпроса за светлината и тъмнината.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След 5 часа заседание на КСНС президентът Румен Радев започна с критики към изпълнителната власт, че отливът от въоръжените сили продължава, недокомплектът е налице, а армията изпълнява задачите си в ограничен обем.

 

„За една година – армията намаля с близо 1000 човека, старата техника остаря с още една година, а нова не бе придобита. Обстановката около нас не стана по-спокойна“, заяви президентът след 5-часовото заседание на КСНС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Правителството се ангажира да актуализира средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. с цел повишаване на разходите за отбрана до 2024 г. на 2% от БВП в срок до октомври 2018 г. До юли месец пък се очаква ускоряване на процесите за модернизация на армията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През последната година обстановката около нас не стана по-спокойна. На днешното заседание бяха актуалните заплахи, състоянието на въоръжениете сили и необходимите мерки за укрепване на отбранителните сили.

 

Това каза президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

 

„За една година армията намаля с близо 1000 човека, старата техника остаря с още 1 година, а нова не бе придобита, обстановката около нас не стана по-спокойна“.

 

„Не е овладян процесът на напускане на военнослужещи, а предприетите мерки не могат да дадат бърз резултат. Остава открит въпросът за способността на въоръжените сили да изпълнят ангажиментите си в пълен обем“, допълни президентът.

 

„Бе анализирано и констатирано, че българската армия изпълнява част от задачите си в ограничен обем, поради некомплект и остаряла бойна техника. не е овладян напълно процесът по напускане на военни, а мерките не могат да дадат бърз резултат. Забавянето на проектите за модернизация ще доведе до влагане на средства в остаряла техника, несъвместима с НАТО“, уточни президентът.

 

Членове на съвета се обединиха около мнението, че са небоходими неотложни мерки, гарантиращи повишаване на отбранителните способности чрез ускоряване на проектите за модернизация и подготовка. Необходими са мерки срещу отлива от въоръжените сили, Румен Радев.

 

„Членовете на Съвета се обединиха около позицията, че съществените промени в геополитическата среда, отличаващи се с особена динамика в последно време, изправят националната сигурност на Република България пред нови предизвикателства.

 

 

 

 

 

 

 

 

Актуалната външна среда на сигурност е особено динамична и се характеризира с геополитически промени, предизвикателства пред международния правов ред, засилване ролята на недържавни субекти с помощта на нови и деструктивни технологии, хибридни действия и кибератаки, демографски и климатични промени, нарастващ недостиг на ресурси, които са в основата на вътрешни и международни конфликти и миграционни потоци“, допълни той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Неразрешените кризи, процесите на дестабилизация, нарастващата конкуренция, конфликтите в Близкия Изток и Азия приодтължават да излагат на риск националната ни сигурност, заяви Радев.

 

Разгледани бяха и процесите на модернизация на страните в региона.

 

Те заделят значителни средства, като същите са в процес на ускорено въоръжение, посочи държавният глава. Призовавам институциите да се отнесат сериозно към проблемите на въоръжените сили. Призовавам за делово отношение към нашите съюзници. Обстановката е такова, че времето за декларации изтече, дела трябват, каза още президентът.

„Тази тема, която обсъдихме днес, е същата като преди година – армията намаля, старата техника остаря, а нова не бе придобита Обстановката около нас не стана по-спокойна“.

 

Това каза президентът в официално изявление след продължилото четири часа заседание на КСНС. Той благодари на участниците за конструктивните дебати днес.

 

 

 

Епицентър

 

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024