Политика

Ще помисля след празниците дали да наградя чистачката! Шокирана съм, необяснимо е как престъпниците са били въоръжени…

Ще помисля след празниците дали да наградя чистачката! Шокирана съм, необяснимо е как престъпниците са били въоръжени…

цачева90870_660_370

 

 

Правосъдната министърка Цецка Цачева ще мисли дали да награди чистачката, която изтичала след затворниците по време на бягството им от затвора. И коментира пред парламентарните репортери, че е шокирана от видяното от видеозаписа на камерата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всичко е шокиращо. В рамките на минута и половина в Софийския затвор въоръжено лице излиза през главния вход, пост 1 е съборен на земята, произведен е изстрел. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на правосъдието Цецка Цачева за случая с двамата затворници, които избягаха от Централния софийски затвор и все още се издирват попитана кое е най-шокиращото за нея от видеозаписите от затвора, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Със синдикатите ще се видим непосредствено след празниците. Те се обединиха около конкретни позиции по щатното разписание, за които към този момент разликата спрямо аналогичните длъжности в системата на МВР е най-голяма“, посочи тя. Попитана ще награди ли чистачката в затвора, Цецка Цачева коментира: „И по този въпрос ще помисля след празниците“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От видяното вчера, при прегледа на записите от камерите, има престъпна небрежност по отношение изпълнение на задължения. Какви конкретно трябва да се установи в хода на разследването, каза още Цачева.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Необяснимо е как при режима, правилата, заповедите за разрешени вещи, затворниците са се оказали въоръжени. Особено Пелов, който е с огнестрелно оръжие“, посочи тя и потвърди, че е била изненадана от това, което е видяла на записа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
„След като се запознах със ситуацията, информирах министър-председателя и по негово предложение, с което изцяло съм съгласна, поисках оставките на временно изпълняващия длъжността гл. директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ и на директора на затвора“, обясни Цецка Цачева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Двамата изразиха готовност за оставка, коректно е. Това са мъже, които знаят как се носи отговорност при пряко неизпълнение на функции и задачи“, каза още тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бягството на затворниците се случва след момент на предаване на вещи, предварително заявени. Личен контакт с посетители за свиждане не е осъществяван в този момент, уточни Цачева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Пратката е получена от служители на затвора. След като са я прегледали, са я доставили на лицата“, посочи тя. „Пелов е заявил електронна игра тетрис. Специалистите казват, че е остаряла като техника, не мога да кажа, не съм компетентна. А другият Колев е заявил електрическо нагревателче, бързоварче“, обясни Цецка Цачева.

 

 

 

 

 

 

 

 

Попитана ще се засили ли охраната на затвора след случая с избягалите затворници тя коментира: „Разговарях с временно изпълняващите длъжностите гл. директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ и директора на затвора, че държа в най-кратко време да се каже какво е необходимо в две посоки – човешки фактор и надзирателно-охранителната техника“.

 

 

 

Епицентър, Фокус

Политика

More in Политика

171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024