Политика

Иван Костов: Ако се преподава „носталгия по комунизма“, той ще се завърне, евроценностите трябва да се защитават…

Иван Костов: Ако се преподава „носталгия по комунизма“, той ще се завърне, евроценностите трябва да се защитават…

 

ivan-kostov-800

 

 

 

Бившият премиер Иван Костов предупреди, че хибридната война разколебава ключови ценности. Той беше сред участниците в конференцията „Секторът за отбрана на Република България – мъчителният преход от посткомунистически към евро-атлантически модел на развитие“ в София, предаде БТА.
 

 

 

 

 

 

 

 

Костов посочи Министерството на отбраната като мястото, където трябва да бъде адресиран рискът на хибридната агресия, на който трябва да се противодейства. Това е задача на отбраната на страната, не на институти, медии, на аморфно определена система за национална сигурност, коментира бившият премиер. И това е така, защото когато хибридната война и пропагандната й част постигне своите цели, българското общество се разколебава в ключовите си ценности.

 

 

 

 

 

 

 

 

Престава да ги споделя, престава да вярва в тях и започва да вижда чужди ценности, други неща, на които да се опитва да служи. Когато хората започват да споделят такива мнения и нагласи, те задават тона и на днешната политическа прослойка, защото тя се стреми да отразява това, което хората искат, и така се получава този пробив – първо през нагласите на обществото и след това – въздействие върху политическата класа да взима вредни за страната решения, аргументира се Иван Костов.
 

 

 

 

 

 

 

 

В изказването си той посочи, че отбраната на България не е само задача и отговорност на Министерството на отбраната. Това не е обикновен сектор, отбраната би трябвало да бъде едновременно дълг и чест на цялото общество и държава, заяви Костов. Той даде пример, посочвайки, че Министерството на образованието е отговорно с учебните си програми по история и други предмети да подготвя зрелостниците си за тяхната първа гражданска отговорност – какво да ценят и какво да пазят.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако в училище се преподава носталгия по комунизма, скоро той отново ще почука на вратите. Ако зрелостниците не знаят, че имат европейска идентичност, ще я загубят, посочи Костов. Ако преподаватели влизат в аудиторията на Военната академия с разказ за това как НАТО и ЕС ще се разпаднат, България няма да има никакви офицери. Ако европейските и атлантическите ценности нямат своите бранители, тази цивилизация и култура на демокрация и конкурентна пазарна икономика просто няма да я има, аргументира се Иван Костов, добавяйки, че тези ценности се защитават и то на първо място от хора, а чак след това с техника, технологии и съоръжения.
 

 

 

 

 

 

 

 

По думите му преходът в отбранителния сектор е мъчителен не само защото секторът, а и цялото българско общество и политическата прослойка, както и цели държавни институции изглежда не са направили своя окончателен избор. България все още не е избрала окончателно какво трябва да брани на всяка цена, което е големият проблем, смята бившият премиер.

 

 

 

 

 

 
Костов приветства управляващите, че имат стратегическия поглед да увеличат разходите за отбраната до нивото, необходимо за страната ни, като при това заделят една пета от тези разходи за създаване на отбранителни способности. Това е абсолютно належащо, коментира той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Бившият министър на отбраната Бойко Ноев е песимистично настроен дали целените два процента от БВП за отбрана ще станат реалност. Той коментира, че ножицата между възможностите на държавата и потребностите от определени способности трябва да бъде максимално затворена. Ноев коментира промяната на геополитическата среда.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безспорно Русия е голям проблем, но в същото време на нашата югоизточна граница текат процеси, които не сме предполагали, когато сме се присъединявали към тези организации, коментира Ноев. Без да има никакво съмнение, че без НАТО и без ЕС България няма бъдеще в сигурността, ние трябва да видим как да третираме тези нови процеси, които текат, посочи той. Бойко Ноев смята, България трябва да мисли интегрирано към сектора за сигурност, което би спестило много средства, както и че хибридната война е задача, срещу която трябва да бъдат ангажирани много институции.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Върху три от системните проблеми, даващи негативно отражение върху състоянието на отбраната и на въоръжените ни сили, се спря бившият министър на отбраната Ангел Найденов. Той ги обобщи с три думи – пари, техника, хора. Споменаването им не означава, че с тях се изчерпват проблемите на отбранителния сектор, посочи Найденов.

 

 

 

 

 

 

 

Необходим ни е много по-задълбочен и комплексен възглед за национална отбранителна политика, ориентирана не просто към модернизация и превъоръжаване на българските въоръжени сили, а първо към преодоляване на техническата и технологичната пропаст, която съществува между България и нашите съюзници в НАТО, смята Найденов. Според него е необходима и пълна оперативна съвместимост, както и пълноценно участие в съюзните структури.

 

 

 

 

 

 

 

 

При силната конкуренция на пазара на труда, за да се провокира и поддържа интерес към службата в армията, е необходимо комплексно решение, смята Найденов. Според него първата стъпка трябва да бъде актуализация на базата за изчисляване на възнагражденията поне до нивото на минималната заплата. Необходима е промяна в политиката и отношението на държавата в резултат на които да достигнем до „увереност, перспектива и достойнство“, посочи бившият военен министър.

 

Епицентър

loading...
0
Политика

More in Политика

маноловаdc71504ce9522c6f568c39d912d788ec

Мая Манолова: Ако продължават да се подиграват с гражданите, ще се кандидатирам за кмет

юли 14, 2019
goranov

Горанов не знае нищо за данъчната проверка срещу шефа на КПКОНПИ

юли 13, 2019
af93998a82399688c30da04541a934fd

Като пряк участник в разговорите, нямам никакво съмнение: Ф-16 е най-подходящ за България

юли 13, 2019
phppxgr3p_800x_

Юристи: Грипен ще ни съди, има нарушена процедура и договор, който не изпълнихме

юли 13, 2019
big_3c49

Дариткова: ГЕРБ промени България, ключовата дума за нас е „справедливост“, затова печелим доверието на всички избори

юли 12, 2019
87523-560x315-trim(425,0,2157,1299)

Прекрояват бюджета, за да платят по сделката за Ф-16 накуп… Горанов: Пари имаме

юли 12, 2019