Европа

Извънредно! Ройтерс и „Файненшъл таймс“: Брюксел отряза България за Еврозоната, опасенията са да няма „втора Гърция“!

Извънредно! Ройтерс и „Файненшъл таймс“: Брюксел отряза България за Еврозоната, опасенията са да няма „втора Гърция“!

 

 

 

 

 

16179_660_370

 

 

 

България не е готова да влезе в Еврозоната, отчита доклад на Европейската комисия, който се публикува веднъж на две години, съобщават Ройтерс и „Файненшъл таймс“. В документа се посочва, че страната ни, както и останалите 6 държави-кандидатки, не са готови да приемат еврото. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Документът посочва, че страната ни покрива три икономически критерия – за ценова стабилност, публични финанси и дългосрочни лихви. България обаче не отговаря на изискванията за валутно-обменния механизъм и законодателството не е напълно съвместимо с договора за функционирането на Европейския съюз.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По-рано „Ройтерс“ обяви, че сред констатациите в доклада са липса на независимост на централната банка у нас и притеснения, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия сектор в България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„С оглед на оценката си относно правната съвместимост и изпълняването на критериите за конвергенция и взимайки предвид допълнителни релевантни фактори, Комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото“, се казва в оценката на Комисията, с която Ройтерс разполага.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Споменаването на критерия за конвергенция означава, че според ЕК няма устойчиво нарастване на доходите. Припомня се също, че за да се откаже тактично на българското правителство, отскоро като условие за ERM II бе поставено и членството в европейския банков съюз, което означава да се започне с така нареченото „тясно сътрудничество“ с еврозоната.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

България посочи, че съгласно законодателството на ЕС членството в банковия съюз не е критерий за членство в еврозоната, нито за влизане в ERM II. Но решението за приемане на дадена страна в ERM II е в ръцете на правителствата на страните от еврозоната и на Европейската централна банка.Представители на еврозоната, ЕК, ЕЦБ и други органи ще проведат разговори в София за членството на страната в ERM II в сряда.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В общи линии през последните години България покрива всички „числови критерии“ за членство в самата еврозона („Маастрихтските критерии*), което е признато от Европейската комисия и Европейската централна банка в докладите им за конвергентните програми на държавите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма краен срок за престоя в ERM ІІ, но датата на която еврото ще смени българския лев може да става все по-далечна, ако страната ни не отстрани макроикономическите дисбаланси или не отбележи напредък в конвергенцията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Освен това още през 2003 г. ЕЦБ излезе със становище, че няма пречка държави с валутен борд, вързан към еврото, да влязат в ERM II и да останат в борда до приемане на еврото.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Позицията на българското правителство и на централната банка е, че е неприемливо банковият съюз или Mеханизмът за тясно сътрудничество (close cooperation ) да бъде предусловие за членство в ERM II. Готови сме в деня след евентуално одобрение на присъединяването на лева към валутния механизъм да кандидатстваме и в Mеханизмът за тясно сътрудничество“, казва финансовият министър Владислав Горанов в интервю за „Капитал“ в началото на май. И точно тук е „препъни камъчето“, заради което толкова се забави кандидатстването за чакалнята.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Въпреки че изпълняваме повечето условности и сме сравнително стабилни и предвидими, реалната конвергениция с европейската икономика винаги е била спъвана от опасенията за корупция, слаби институции и неефективна съдебна система. В очите на страните от еврозоната, това изглежда като нова „Гърция“, която може да се наложи да бъде спасявана с пари от джоба на германците.

 

Канал 3

http://kanal3.bg/news/bulgaria/economy/77018-Royters%253A-Bryuksel-otryaza-Balgariya-za-Evrozonata

 

loading...
Европа

More in Европа

parva-strana-evropa-premahna-701

Това е първата държава в Европа, която сваля карантината

април 24, 2020
6e4214ef3d18b14725f3d361b8210848

ЕС въвежда данък „интернет“ като финансова мярка за справяне с коронавируса

април 23, 2020
1587536965_2

Европейска солидарност: Ще плащаме заем на Еврозоната без да сме в нея

април 22, 2020
big_476fa6ed-c46a-41a5-9801-85a889f88483

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати. Училища, фитнеси, кафета и барове са отворени

април 21, 2020
big_145c

Близо половината от италианците искат страната да напусне ЕС и еврозоната

април 19, 2020
616115

Бергамо не е на себе си: Ковчезите с жертвите на К-19 най-сетне изчезнаха от Църквата на гробищата! СНИМКИ

април 18, 2020