Здраве

Ужас в Бургаско – жена издъхна в болница след ухапване от кърлеж! Вижте какво съветват специалистите, за да се предпазим…

Ужас в Бургаско – жена издъхна в болница след ухапване от кърлеж! Вижте какво съветват специалистите, за да се предпазим…

 

 

 

кърлеж73e53cd272e249e18326a2049ab83e72

 

 

 

 

 

 

Първа жертва на кърлежите за 2018 година регистрират здравните хроники в Бургас.

Възрастна жена от община Камено е починала от марсилскатреска. Това е едва втори случай на инфекциозното заболяване за годината. Бумът на ухапани от кърлежи тепърва се очаква, предупреждават лекари.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жената е над 65 години, издъхнала е в болница“, съобщи Елица Карагьозова, говорител на Регионалната здравна инспекция, предава Черноморски фар. Диагнозата е потвърдена, за съжаление,  въпреки предприетото лечение, се е стигнало до летален изход. Освен два случая на марсилскатреска, в региона от началото на годината са отчетени и три случая на лаймска болест. Всички те се предизвикват от ухапване на кърлежи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При такова съмнение веднага потърсете здравна помощ, съветват лекари.  Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване, като не рядко то завършва смъртоносно. Източник и преносител на инфекцията е кучешкия кърлеж.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Марсилската треска е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието. Инкубационният  период е 3-7 дни. Началните прояви на заболяването са втрисане, висока температура, отпадналост, мускулни и ставни болки. Очите стават влажни и блестящи, а гърлото е зачервено.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На мястото на ухапването често се появява тъмно петно, покрито с тъмна коричка, което в много от случаите остава незабелязано. Към третия–четвъртия ден се появява характерен обрив, който се разпостранява по цялото тяло. При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лекарите обръщат внимание, че през последните години се наблюдава зачестяване на тежките форми. Те са особено характерни при възрастни пациенти. За поставяне на диагнозата е важна информацията за контакт с кучета, ухапването от кърлеж и характерният обрив. Лечение трябва да е своевременно, под лекарско наблюдение. Прилагат се антибиотици.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От РЗИ Бургас съобщават още за нови два случая на сифилис. Заразени са мъж от Камено, на възраст 50-54 години и млада жена от община Несебър.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Острите вирусни инфекции са под 100. Все още няма голяма честота на чревните заболявания, които са характерни за пролетта и лятото. Регистрирани са 9 случая, предимно ентероколити.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За да ви донесе почивката на открито само приятни изживявания и да не се налага непрекъснато да мислите за потенциалната опасност от ухапване от кърлеж, ние ще ви разкажем за един трик. И както вече може би се досещате, да се предотврати този проблем е много лесно, пише Трафик нюз.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ефективно средство срещу кърлежи

Всичко, което ви е нужно е обикновена ролка за почистване на дрехи и етерично масло. Поставете на валяка малко етерично масло. Само направете това равномерно и внимателно, за да не станат след това петна по дрехите. Преди да излезете на разходка в парка или да отидете сред природата, минете с ролката няколко пъти по дрехите, които ще носите.

Само трябва да отбележим, че не всяко етерично масло действа в такъв случай. Представяме на вашето внимание 5-те най-ефективни масла за борба с кърлежи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подходящи етерични масла

Евкалипт

Eвкалиптовото масло може да се използва самостоятелно или в комбинация с масло от китайски лимонник като репелент срещу всички видове насекоми.

Лимонено

Това масло се счита за особено ефективно в борбата с кърлежи, бълхи и дори въшки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ментово

Това етерично масло е токсично за насекомите и е ефективен естествен репелент.

Лавандула

Най-невероятното нещо е, че хората обичат аромата на лавандула, но кърлежите не могат да го понасят. Нещо повече, това се отнася също и за въшките и комарите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Масло от китайски лимонник

То притежава силен цитрусов аромат и е естествено средство за защита от бълхи и кърлежи.

При този метод за борба с кърлежите има още един приятен бонус – той помага също за отблъскване на комари и различни мушици. Поради факта, че вие нанасяте етеричното масло върху дрехите си с валяк, за вас и за околните, ароматът му няма да бъде натрапчив.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Също така, някои хора просто смесват вода с етерични масла и нанасят на тялото си като спрей. Но в горещото време контактът на кожата с маслото може да предизвика раздразнение.

Когато планирате да излезете сред природата, възползвайте се от този хитър трик и почивайте без да бъдете обезпокоявани от досадните кърлежи.

 

https://trafficnews.bg/zdravi-i-krasivi/okolo-vas-baka-karlezhi-izpolzvaite-tozi-hitar-trik-103136/

loading...
0
Здраве

More in Здраве

dentist-696x446

Съдът реши: Зъбните протези са безплатни за всички здравноосигурени

юли 8, 2019
ванкоbig_1d22

Бургас потъна в скръб! 18-годишният Ванко си отиде

юли 2, 2019
1561460360-1

Онколози: Невиждан в историята на България масов мор!

юли 1, 2019
онко991-ratio-lekarstva-apteka

България замесена в международен скандал за фалшифициране на онколекарства

юни 30, 2019
768x432 (1)

Северозападна България остава само с една болница, пръсната в три града – ще си прехвърлят лекари и пациенти

юни 28, 2019
майка571023

Безобразие! 2 дни след погребението на Мими майка й получи второ писмо да плати 14 000 лв.

юни 27, 2019