Криминално

Арестуваха администратор на педофилски сайт на връх Ком!

Арестуваха администратор на педофилски сайт на връх Ком!

 

комbig_61508

 

 

 

 

Арестуваха администратор на порно сайт на връх Ком. Задържането е част от мащабна международна операция, в която а участвали служители на отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП и холандската полиция, под ръководството на Върховна Касационна прокуратура, пише TrafficNews.bg.

Целта на акцията е противодействие на лица, използващи анонимизиращи хостинг услуги, за да прикрият престъпната си дейност.

 

 

 

 

 

 

 

Престъпленията били свързани с разпространение на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца, предоставяне на интернет ресурс за извършване на други видове киберпрестъпления и пране на пари.

 

 

 

 

 

 

В резултат на съвместните действия на българските и холандските полицейски власти е свален уебсайтът на доставчика на услугите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Преди това било направено копие на цялата база данни за клиентите на двете компании. Установени са конкретни IP адреси, както и финансови записи. По предварителни данни по-голяма част от потребителите, които качвали материали, представляващи сексуална експлоатация на деца, са извън пределите на Нидерландия и България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Собственикът на двете компании е арестуван в Тайланд, а техническият администратор на сайта – на територията на България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Установено е, че администраторът е пребивавал в страната ни повече от месец с кемпер с молдовска регистрация и е извършвал престъпна дейност. Той е задържан на връх Ком, обл. Монтана. Наложена му е постоянна мярка за задържане, с цел екстрадиция за Холандия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анонимизиращите хостинг услуги, познати още като „Bulletproof hosting services“, и лицата, които ги предлагат, играят важна роля при извършването на киберпрестъпленита. Този вид услуги предоставят сървъри за престъпно ползване с цел възпрепятстване на правоприлагащите органи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В хода на разследването е установено, че двамата задържани са били наясно относно съдържанието, което е хоствано, и въпреки това не са предприели действия за спиране на разпространението.

 

 

 

 

 

 

 

С реализирането на операцията успешно е прекратено тригодишно разследване, иззети са сървъри, свързани с две чуждестранни търговски дружества, предоставяли хостинг услуги и такива за споделяне на данни.

 

 

https://trafficnews.bg/bulgaria-krimi/arestuvaha-administrator-sait-pedofilski-materiali-vrah-kom-105502/

Криминално

More in Криминално

zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024