Бедствия

Бури и градушки помляха България! Вижте силата на стихията в село Боголин и как гръм удря Пловдив! (ВИДЕО)

Бури и градушки помляха България! Вижте силата на стихията в село Боголин и как гръм удря Пловдив! (ВИДЕО)

 

гръм1525956734-sag

 

 

 

 

 

Градушка удари югозападните части на България. Граждани съобщиха за гръмотевици, град и дъжд в Пловдив и села в региона, съобщава Нова телевизия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте какво бедствие сполетя жителите на с. Боголин. Градушка се изсипа в югозападното село между две общини – Сатовча и Хаджидимово. Много от земеделците загубиха подготвената реколта. Това се е случило само в малкото селце Боголин. Другите съседни села – Абланица и Вълкосел, не са пострадали. Жителите на Боголин направо са изумени от случилото се, защото цялата реколта, която са засадили, е загинала от огромната градушка“, пише Елхан Максимов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Силен гръм падна в пловдивския район Източен до Преспите преди минути, сигнализираха местни жители, пише TrafficNews.bg. Един от тях дори е направил клипче, което е „хванало“ звука на гръмотевицата. След като малко по-рано над Пловдив започна да се излива проливен дъжд, сега гръмотевици раздират небето над тепетата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО ТУК

 

 

 

 

 

 

 

За ужас на животните, и най-вече домашните кучета, гръмотевиците са толкова често – като истинска канонада от фойерверки – само че недотам красиви и приятни. Засега няма данни за пострадали от гръмотевиците, а пловдивчани се надяват те, както и дъждът, да спрат. Все пак не е лошо да вземете мерки, за да се предпазите ефективно по време на гръмотевична буря

 

 

 

 

 

 

Как да стане това?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Специалистите препоръчват по време на гръмотевична буря да се изключват от контакта всички уреди за бита, да не се използват стационарните телефони, да не се стои до прозорците и под вратите, да не се докосвате до водопроводните батерии.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Така ще се предпазите от непредвидени проблеми и своята техника и своето здраве. Проверете в помещенията да няма течение, което да привлече кълбовидна мълния. Печки и камини е по-добре да не палите, защото излизащият от комина дим притежава висока електропроводимост и вероятността от попадане на мълния в комина нараства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако се намирате на улицата, в парка или в гората, не трябва да се криете под високо израснали дървета – по-добре е да се отдалечите от тях на 30-40 м. Вероятността от попадане на мълния върху дърво е право пропорционална на неговата височина. Особено, „привличат“ мълниите тополите, дъбовете, елхите и боровете. Брезите, кленовете, орехите практически не попадат под ударите на мълниите. Опасността нараства, ако наблизо има дървета, ударени по-рано от гръмотевици.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако се намирате в града, се постарайте колкото се може да се скриете в магазин или жилищен блок, защото обикновено те имат надеждна защита за разлика от спирките за градски транспорт. Ако няма такава възможност, можете да изчакате преминаването на бурята застанали на колене под невисоки насаждения. За предпочитане е да изключите мобилния телефон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Не се препоръчва отварянето на чадър заради множеството метални детайли! Също така е опасно да се стои до стена, близко до която расте високо дърво. По-добре е да стоите по-далеч от електропроводи, антени или влажни стени. Не се препоръчва да се намирате на възвишения и по открити незащитени места. Особено ако наблизо са разположени метални заграждения, електропроводи, крупни метални съоръжения.

 

 

 

 

ВИДЕО ТУК

 

 

 

източник: Блиц

 

 

Бедствия

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023