СВЯТ

Вижте какво поиска Турция от България на среща между двама министри в Одрин!

Вижте какво поиска Турция от България на среща между двама министри в Одрин!

 

 

фактиe60dd85ed3d3188e86a4a0e2ee905e20_big

 

 

 

Турция е поискала от България съдействие за проверка на 14 организации, за които има съмнения, че работят привърженици на Фетхуллах Гюлен, или са привърженици на ФЕТО. Това стана ясно след среща между вътрешните министри на двете страни – Валентин Радев и Сюлейман Сойлу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Хора, които намират убежище у нас, ако те са с нещо, което те считат, че примерно са гюленисти, както той каза, или така нататък, аз му казах не директно да, има си процедури, България ще го направи, стига с това да е съгласно нашето законодателство, но те ни казаха, че в България работят 14 търговски представителства и училища“, заяви вътрешният министър Валентин Радев след срещата с турския му колега Сюлейман Сойлу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Двамата министри разговаряха в Одрин, където, в рамките на Българското европредседателство, се проведе конференция на тема „Гранична сигурност и сътрудничество“.

 

 

 

 

 

 

 

 

В нея участваха вътрешните министри на България и Турция – Валентин Радев и Сюлейман Сойлу, председателството на Европейската комисия в Анкара, българският посланик там Надежда Нейнски и ръководни служители на ФРОНТЕКС, предаде БНР.

 

 

 

 

 

 

 

Сигурността на границата и мигрантската вълна бяха темите, на които акцентира турският външен министър Сюлейман Сойлу. По думите му, няма малки и големи държави, а стратегически и Турция държи равнопоставено партньорство. Министър Сойлу обяви, че външната европейска граница се пази надеждно и допълни:

 

 

 

 

 

„Ако Турция не се справи със своите отговорности по опазване на границата, вярвайте ми, че всички от Африка и Средния изток ще бъдат при вас. Турция прави огромни усилия, товарът на Европа не е толкова тежък, колкото нашият“.

 

 

 

 

 

Българският министър на вътрешните работи Валентин Радев, като представител на Българското европейско председателство, похвали турските си колеги и допълни: „Ние постоянно, където сме в Европа подчертаваме важността на тези отношения.

 

 

 

 

 

 

На първо място между нашите лидери на двете държави, между премиера на Република България и президента на Република Турция и всички надолу, преди всичко дипломация, политика, добри съседски отношения и след това много добра работа на граничните власти“.

 

https://fakti.bg/world/306574-

 

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024