ОБЩЕСТВО

Вижте уникалната история на семейство българка и македонец, които замениха Чикаго за Велико Търново!

Вижте уникалната история на семейство българка и македонец, които замениха Чикаго за Велико Търново!

 

чикагоbig_196a

 

 

 

Интернационално семейство избра Велико Търново за свой дом пред Чикаго. След две години съвместно съжителство във ветровития град Изабела и Стефан Стойковски решават, че най-доброто място за отглеждане на сина им Едуард е старата столица. Напускат Америка за изненада на всички техни роднини, приятели и познати, пише „Борба“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изабела е от Велико Търново, а Стефан – от Куманово, Македония. Запознават се по време на студентска бригада в Охайо, САЩ. Болярката откраднала сърцето му от пръв поглед и бързо станали двойка. Дошло време тя да се върне в България, но двамата продължили връзката и всекидневно комуникирали по Фейсбук и Скайп.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И така до другото лято, когато отново били заедно. След като завършила следването си по педагогика с английски език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Изабела осъзнала, че не може да живее без Стефан и открила начин пак да се върне в Америка. През 2015 година заминала по друга работна програма като детегледачка в Чикаго, където той се бил установил. Тръгнала с идеята да не се връща в родината си, а да устрои живота си зад Океана, пише Блиц.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Повечето хора, които не са ходили в чужбина, си мислят, че животът там е прекрасен. Аз също вярвах в това. Всичко на пръв поглед изглежда много красиво и уредено, но нещата стоят по друг начин. Стефан работеше като шофьор и почти постоянно отсъстваше, нямах приятели и роднини около мен, а само работа, носталгия и една голяма самота, която заплашваше да прерасне в депресия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Затова един ден го попитах дали иска да заминем да живеем в България и той се съгласи”, разказа Изабела. Скоро след това той й предложил брак, направили голяма обиколка из Америка, в рамките на която посетили Маями, Лос Анджелис, Лас Вегас и т.н. После забременяла и това отложило напускането на САЩ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Преди да започна да ходя на консултации при акушер-гинеколог бях доста наплашена, но после видях, че няма нищо страшно. Впечатли ме отношението им и огромния професионализъм. Родих безпроблемно и се възстанових бързо. Избрахме за име на сина ни – Едуард, защото той е нашият принц”, споделя Изабела.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Момченцето получава американско гражданство, защото е родено в страната на неограничените възможности, а според родителите му това един ден ще му даде много възможности и перспективи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Останали в Чикаго до навършване на 5 месеца на Едуард. После прекарали месец в Куманово и в края на ноември 2017 година дошли на търновска земя. Цялото семейство на болярката било силно ентусиазирано да посрещне новия член на фамилията и татко му.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Много по-спокойни се чувстваме тук. И на Стефан му харесва градът. В САЩ макар всичко да е уредено, постоянно си под стрес и напрежение. В България манталитетът още не се е променил, но пак се чувстваме добре. Той знае български, но още се притеснява да говори свободно, докато аз се отпускам да говоря на македонски”, казва тя. Миналият месец двамата сключили граждански брак, а тържеството ще бъде през лятото.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-големият проблем за семейството обаче се оказва фактът, че Македония не е член на Европейския съюз и това възпрепятства постоянното пребиваване на Стефан в България. Макар да са женени и да имат дете, законодателството ограничава времето, в което той може да остане тук до 3 месеца. Същото важи за Изабела и Едуард в Македония. В момента съпрузите уреждат документите, позволяващи им да градят живота си във Велико Търново.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Много се радвам, че на него му хареса в родния ми град и се съгласи да живеем тук. Много обичам Велико Търново, а Стефан е лесно приспособим. За сегашната му работа пък не е от значение местожителството, така че нещата изглежда се подреждат идеално”, казва Изабела.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Макар да е дипломиран учител тя не вижда бъдещето си в училище. Иска да работи в агенция за студентски бригади, защото преживяното зад океана би й помогнало да подготви много студенти, които искат да заминат. Стефан пък от година е заинтересован от фотографията и планира един ден да си направи фотостудио в старата столица.

 

 

 

Борба, Петел

 

https://petel.bg/Vizhte-unikalnata-istoriya-na-semeystvo-balgarka-i-makedonets–koito-zameniha-CHikago-za-Veliko-Tarnovo__263694

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024