ОБЩЕСТВО

Висшият адвокатски съвет оттегли декларацията си в подкрепа на Истанбулската конвенция!

Висшият адвокатски съвет оттегли декларацията си в подкрепа на Истанбулската конвенция!

 

domesticviolence

 

 

 

 

 

Оказа се, че текстът на становището е бил написан еднолично от няколко адвокати, приближени къв БХК. След като колегите им разбрали за скандалните определения за “мъж”, който не е мъж и за “жена”, която всъщност не е жена, се разразила истинска буря. Това накарало ръководството на ВАС да свали от сайта си становището, пише epicenter.bg.

Висшият адвокатски съвет оттегли скандалното си становище в подкрепа на Истанбулската конвенция.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това стана само няколко часа след като Епицентър.бг публикува становището на Адвокатурата по отношение на Истанбулската конвенция.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В него се казва, че “Българската Конституция не само не препятства ратификацията на Истанбулската конвенция (ИК), нещо повече – както преамбюлът ѝ, така и редица други нейни разпоредби, поощряват и дори изискват въвеждането ѝ във вътрешното право, като важен инструмент за борба срещу насилието над жени и домашното насилие”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висшият орган на Адвокатурата е сред институциите, които бяха поканени да дадат своите аргументи и позиция по делото в КС, по което той трябва да извърши предварителен контрол за съответствието на конвенцията на българския основен закон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Публикацията на Епиентър.бг предизвика скандал сред адвокатското съсловие у нас. Оказа се, че текстът на становището е бил написан еднолично от няколко адвокати, приближени къв БХК. След като колегите им разбрали за скандалните определения за “мъж”, който не е мъж и за “жена”, която всъщност не е жена, се разразила истинска буря. Това накарало ръководството на ВАС да свали от сайта си становището.

 

 

 

 

 

 

 

 

Скандалът избухнал още по време на вчерашното заседание на адвокатския съвет. Наложило се становището да бъде прегласувано. Всички били против приемането на Истанбулската конвенция, като само 2-ма от защитниците са се въздържали. Въпреки това, становището било публикувано.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Председателят на организацията – изтъкнатият адвокат Людмил Рангелов потвърдил пред Фрогнюз, че колегията им изцяло е против конвенцията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Епицентър.бг припомня, че и ВКС се разцепи и не можа да излезе със становище по отношение на Истанбулската конвенция. Това бе поискано от Конституционния съд (КС), който по искане на ГЕРБ, разглежда дело дали Истанбулската конвенция противоречи на българската Конституция.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Така въпросът: противоречи ли Истанбулската конвенция на Конституцията, остава без отговор от Върховния касационен съд.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Епицентър.бг научи, че КС се обърнал за становище по казуса към дузина НПО на ЛГТБ, но не е поискал мнението на Светия синод на Българската православна църква. След изразено недоволство от висшите ни духовници КС е разрешил и Синодът да даде своето мнение.

 

 

 

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024