ОБЩЕСТВО

Ексклузивна новина: Мистерия в доклада за издирването на Боян Петров! Какво ще последва след това разминаване?

Ексклузивна новина: Мистерия в доклада за издирването на Боян Петров! Какво ще последва след това разминаване?

1526142326gettyimages-957336022

 

 

 

 

 

Индийската организация за планинарство и алпинизъм „Dream Wanderlust“, която следеше отблизо операцията по издирването на Боян Петров при хималайския връх Шиша Пангма, публикува финалния доклад с хронология на спасителната операция. Тя приключи безуспешно на 16 май, 13 дни след изчезването на българина.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вместо да изпълни заглавието, под което е качен в интернет обаче – “Окончателният доклад слага край на всички спекулации около издирването на Боян Петров”, докладът повдигна нови въпросителни около съдбата на Боян, пише „Труд“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Хронологията по дни:

 

 

 

 

 

 

3 май: Боян е забелязан през телескопа на нивото на Лагер 3 от Базовия лагер.

 

 

 

 

 

 

5 май: Украински алпинист и трима шерпи откриват полуотворена палатката на българина със спалния му чувал, пълна със сняг на Лагер 3. От тогава той е обявен за изчезнал.

 

 

 

 

 

11 май: Започва операция за издирването му по въздух – с хеликоптери. Сутринта две машини на специализираната компания „Simrik Air“ потеглят от непалската столица Катманду към Базовия лагер в подножието на Шиша Пангма. Заради влошените метеорологични условия обаче те са принудени да кацнат и прекарат нощта в Нялам, на 11 мили от крайната цел.

 

 

 

 

 

12 май: Извършено е първото облитане по предполагаемия по маршрута на Боян Петров. Заради ново влошаване на метеорологичните условия обаче хеликоптерите са принудени да се върнат в Катманду преди да извършат повторно излитане. До тук спасителната операция не дава никакви позитивни резултати. Спасителен екип от шерпи, включващ непалски катерачи и техен колега от Китай, продължават издирването по земя. Те откриват палатката на Боян в близост до Лагер 2, но тя е празна. Остават на място да пренощуват.

 

 

 

 

 

 

13 май: Екипът достига Лагер 3 следобед, но не открива следи от българския алпинист

 

 

 

 

 

 

 

14 май: Поради лошо време (снеговалеж и облачност) хеликоптерите не успяват да излетят от Катманду. Следобед спасителният екип се завръща в Базовия лагер, без да е открил Боян Петров. Те обаче успяват да намерят част от вещите и екипировката му.

 

 

 

 

 

 

15 май: Хеликоптерите пак остават на земята заради влошената метеорологична обстановка. Шерпите обаче намират празни опаковки от храна в района на Лагер 3.

 

 

 

 

 

16 май: Сутринта хеликоптерите извършват последната издирвателна операция и следобед се завръщат в Катманду. От Боян няма и следа.

 

 

 

 

 

Постът с доклада на страницата на „Dream Wanderlust“ във Фейсбук събра десетки коментари. Много от потребителите отбелязват като подозрителен фактът, че палатката на Боян Петров е открита първо в Лагер 3, а седмица по-късно и в разположения на по-ниска надморска височина Лагер 2, пише още „Труд“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Според някои тя може да е била отнесена от вятъра, но други спекулират в хипотезата, че българинът може да е станал жертва на престъпление. Вече ви информирахме и за новата и ужасна версия – че е възможно Боян да е бил убит заради пари…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В отговор от „Dream Wanderlust“ посочват, че за да се изясни “мистерията с палатката” ще бъдат потърсени за обяснение участниците в спасителния екип. Напомняйки, че украинският алпинист не е дал информация за надморската височина, на която е намерил палатката, от организацията коментират:

 

 

 

 

 

“Имаме усещането, че и двата екипа (този на украинеца и спасителния) визират едно и също място. “Спасителите ни увериха два пъти, че са я намерили при Лагер 2. Ще се опитаме да интервюираме и украинския тим”.

 

 

https://www.blitz.bg/sport/drugi/misteriya-v-doklada-za-izdirvaneto-na-boyan-petrov-kakvo-shche-posledva_401283.html

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024