Русия

На живо! Русия чества Деня на победата с най-мащабния в историята си военен парад и зрелищно авиошоу!

На живо! Русия чества Деня на победата с най-мащабния в историята си военен парад и зрелищно авиошоу!

Пищен военен парад в Москва по случай 73-та годишнина от края на Великата отечествена война.

На Червения площад ще минат над 13 хиляди военнослужещи и 159 единици съвременна бойна техника. В небето пък ще прелетят 17 бойни хеликоптера и 56 военни самолета.

 

ПАРАД1525848639

 

 

 

73-та годишнина от Великата отечествена война ще бъде отбелязана в 27 града в Русия, но гвоздеят в празненствата ще бъде парадът на Червения площад, съобщава sputnik.ru.

 

Според руски медии очакването е това да бъде най-мащабният парад, правен в Москва.

 

 

ПАРАД1525851145

 

 

 

Традиционно над Червения площад времето ще бъде слънчево. От руското министерство на отбраната съобщават, че са се погрижили да разчистят небето от облаци, така че метеорологичните условия да не пречат за провеждането на парада.

 

Началото му бе 10 часа московско време с внасянето руския трибагреник и знамето на победата.

Парадът ще бъде открит от пеши марш на офицери, сержанти, войници и курсанти. Очаква се на площада да преминат и представители на детското военнопатриотично движение – „Юнармия“ (съкращение от руските думи за младеж и армия, бел. ред.), жени военнослужещи и представители на други силови ведомства като ФСБ – Федералната служба за сигурност,  която е правоприемник на бившата КГБ.

Кулминацията на парада ще бъде преминаването на военна техника – 159 единици съвременно въоръжение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сред най-новите оръжия ще бъдат показани бойните машини за поддръжка на танкове, по-известни като „Терминатор„. Това е бронирана машина, предназначена за боеве предимно в градски условия. Основната ѝ задача е унищожаване на силите на пехотата. Машината има два вида броня – активна и пасивна, като втората представлява малки заряди, поставени между листовете на металната броня. Отвътре машината е снабдена със специална облицовка, която защитава от разпръскване на парчета при напукване на бронята. „Терминатор“-ът е въоръжен с две 30-милиметрови оръдия, два гранатомета АГС-17Д или АГС-30 с дистанционно управление, четири противотанкови ракетни комплекса „Атака-Т“ и 7.62-милиметрова картечница.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сред новите въоръжения, които ще бъдат показани, са и роботизираните комплекси „Уран – 6“ – леки бронирани машини с дистанционно управление, предназначение за унищожаване на мини и разчистване на минни полета.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сред механизираната техника ще бъдат показани автомобилите „Тигър“, танкове Т-72БЗ, бойни машини на пехотата БМП-3, бронетранспортьори БТР-82А, самоходните гаубици „Мста-С“, зенитно-ракетните комплекси „БУК – М2“, ракетните комплекси „Ярс“, а също и танковете „Армата“, пехотните машини „Курганец“, БТР „Бумеранг“ и и самоходната гаубица „Коалиция-СВ“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Парадът ще приключи с авиационно шоу с участието на 75 самолета, в това число и дроновете „Корсар“ и „Катран„.

Най-новите многофункционални изтребители от пето поколение изтребители Су-57 за първи път ще полетят в небето над Москва. На парада ще прелетят и авиационни групи за висш пилотаж, а краят ще бъде сложен с представление на СУ-25, които ще изрисуват руския флаг в небето над Червения площад.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тази година за тържествата на 9 май Русия ще даде около 8 милиона евро. Само за превозването на военнослужещите, които ще участват в традиционния парад на Червения площад са предвидени 150 млн. рубли. Освен  това 1 300 евро ще струва специално поръчаната георгиевска лента, която е с дължина 5 км.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предвидени са средства и за подаръци на ветераните, за празнични концерти , за фоерверки и дори за  разгонването на облаците над Червения площад.  ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК:

 

 

 

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024