ОБЩЕСТВО

Още не смеят да го издумат! Човек от вътрешния кръг разкри какво може да се е случило с алпиниста Боян Петров…

Още не смеят да го издумат! Човек от вътрешния кръг разкри какво може да се е случило с алпиниста Боян Петров…

 

 

търсенеbig_1c14

 

 

 

Боян Петров най-вероятно е паднал в пропаст, малко преди върха. Това е мнението на Кирил Петров, български спасител от екипа, който вече дни наред търси изчезналия алпинист. Пред камерите на Нова телевизия той обясни, че след лагер 2 е много трудно да бъде открит човек след като е изминало толкова време.

 

Петков предположи, че трагедия с Петров може да е станала в някоя от многото пропасти между лагер 3 и върха: „При лагер 3 има много дълбоки дупки, покрити със сняг. Всяко макар и леко отклонение, може да коства човешки живот.”

 

 

 

 

 

 

 

Петков предположи, че заради силния вятър палатката е отвяна, а част от нещата, са били разнесени от вятъра.

 

 

 

 

 

 

„Истината е, че след лагер 2, няма как да има надежда. Няма начин да бъде открит жив човек след толкова време, там се търси само тяло. Шерпите са огромни професионалисти и се движат с една огромна скорост”, допълни той.

 

 

 

 

 

 

 

„Личната теория на най-добрия шерп, който е и добър приятел на Боян, е, че най-вероятно трагедията е станала между лагер 3 и върха заради големи пропасти, покрити със сняг. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота”, обясни още Кирил Петков.

 

 

 

 

 

 

 

Координаторът на спасителната експедиция за Боян Петров Деян Петков заяви, че спасителните екипи са успели да се изкачат до 10 метра преди самия връх Шиша Пангма, но не могли да продължат заради образувалите се големи снежни козирки.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Все още не може да се каже дали инсулинът е бил изпуснат, загубен или друго. Знаем, че е бил в лагер 3, насочваме се към търсене между лагер 3 и лагер 2, имаме определени точки. Инсулинът е намерен на лагер 3, на мястото, където обикновено се разпъват палатките“, коментира Петков.

 

 

 

 

 

 

 

„И двете групи трябва да тръгнат към лагер 2. В момента има благоприятен прозорец за изкачване. Трябва да преценим дали има смисъл днес хеликоптерите да излитат, времето в Катманду не е хубаво,“ завърши той, пише Блиц.

 

 

 

 

 

 

 

Търсенето на алпиниста ни Боян Петров по земя продължава и днес. Екипът от шерпи и китайски спасители катерачи на практика стигна на 10 метра от върха на Шиша Пангма, но не успяха да продължат нагоре. Днес те слизат надолу. По пътя обратно спасителите се надяват да открият и други следи, освен инсулина на алпиниста.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Последната стъпка от мисията е на връщане да може се проверят няколко точки и, ако нищо не се намери, което е по-голямата вероятност, мисията ще бъде прекратена“, добави Петков.

 

Блиц, Петел, Нова тв

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024