Важно

Пореден тормоз за шофьорите! От 20 май влизат нови правила за технически преглед на колата, а солени глоби валят, ако установят това…

Пореден тормоз за шофьорите! От 20 май влизат нови правила за технически преглед на колата, а солени глоби валят, ако установят това…

 

 

1525505810-novi-pravila-tehnicheski-pregled-kolata-098

 

 

 

 

Нови правила за техническите прегледи на пътните превозни средства влизат в сила от 20 май. Те са част от сегашния Закон за движение по пътищата и бяха публикувани в Държавен вестник още в началото на годината, но действието им бе отложено с няколко месеца.

 

 

 

 

big_1ae2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според новите текстове занапред, който управлява технически неизправно пътно превозно средство, ще се наказва с глоба от:

 

 

 

 

 

 

– 50 лева – при незначителни неизправности;
– 200 лева – при значителни неизправности;
– 500 лева – при опасни неизправности.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При всеки преглед за техническа изправност служителите от пункта ще бъдат длъжни да засичат километража на превозното средство и да въвеждат показанията в електронния регистър на техническите прегледи, който се води към Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” (ИААА).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Председател на комисия, извършваща прегледи, който не въведе в информационната система на ИААА точното показание на километропоказателя, ще бъде глобяван с 1500 лв. При повторно такова нарушение санкцията става 3000 лв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изискването да се записват данните за пробега е на Европейската комисия. Записано е в директива, където изрично се посочва, че данните от километропоказателя трябва да се подават по електронен път от техническия пункт до компетентния орган в съответната държава, съобщават от Съюза на автомобилистите в България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От 20 май влиза в сила и още няколко парични санкции:  с глоба от 20 до 150 лв. ще се наказват водачи, които нарушават правилата за използване светлините на пътно превозно средство, за престой или за паркиране, за използване на пътното платно, когато в резултат на нарушението е създадена непосредствена опасност за движението.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На задължителен периодичен преглед за проверка на техническата изправност подлежат всички регистрирани МПС и теглените от тях ремаркета, както и пътните превозни средства, с които се извършват превози с атракционна цел.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изключение се прави за ППС на поделенията на въоръжените сили, за специалните пътни превозни средства, предназначени за борба с пожарите, и за пътните превозни средства с животинска тяга.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Условията и редът за извършване на прегледа на превозните средства, с изключение на самоходните машини, колесните трактори с максимална конструктивна скорост, ненадвишаваща 40 km/h, и ремаркетата, теглени от тях, се определят със специална  наредба.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Колесните трактори, с максимална конструктивна скорост, ненадвишаваща 40 km/h и ремаркетата, теглени от тях, и самоходните земеделски машини също подлежат на периодични прегледи за техническата изправност, но по реда, определен в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

 

 

 

 

 

 

 

Общо взето сроковете за техническия преглед на пътните превозни средства се запазват същите. Те са следните:

1. превозните средства от категория N1 и превозните средства от категория М1, с изключение на леките таксиметрови автомобили, къмпинг-автомобилите и линейките – преди изтичане на третата и петата година от датата на първоначалната им регистрация като нови, след което всяка година;

2. леките таксиметрови автомобили и превозните средства от категории M2 и М3, с изключение на къмпинг-автомобилите – на всеки 6 месеца;

3. тролейбусите и трамвайните мотриси – на всеки 6 месеца;

4. превозните средства от категории N2, N3, O2, O3 и О4, с изключение на къмпинг-ремаркетата, от чиято първоначална регистрация са минали не повече от 10 години – всяка година, след което – на всеки 6 месеца;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На всеки две години подлежат на технически преглед превозните средства от категориите:

  1. L3, L3e, L4, L4e, L5, L5e, L7, L7e и О1;
  2. (В сила от 01.01.2023 г.) L1, L1e, L2, L2e, L6, L6e;
  3. линейките, къмпинг-автомобилите, къмпинг-ремаркетата от категории O2, O3 и О4, колесните трактори с максимална конструктивна скорост, надвишаваща 40 km/h, и пътните превозни средства, с които се извършват превози с атракционна цел – всяка година.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пътните превозни средства се представят на периодичен технически преглед, като сроковете по ал. 3 не се прилагат при:
– временно спиране от движение на превозно средство поради техническа неизправност, възникнала след катастрофа или при нарушаване на системата за активна или пасивна безопасност на превозното средство;
– изменение в конструкцията на превозното средство, свързано с безопасността на превозното средство или опазването на околната среда, или промяна на категорията му.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прегледът за проверка на техническата изправност обхваща комплектността и изправността на оборудването, частите, агрегатите, уредбите, механизмите, елементите и характеристиките на пътните превозни средства, които имат връзка с безопасността на движението, опазването на околната среда, нивото на шума и изправността на шумозаглушителните им устройства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прегледът за проверка на техническата изправност на леките таксиметрови автомобили, автобусите и превозните средства, с които се извършват превози на опасни товари, включва освен основните елементи и допълнителни елементи, свързани с предназначението на превозните средства.

Прегледите за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства се извършват от комисия, която се състои от председател и поне един технически специалист.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Резултатите от извършените периодични прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства се регистрират в информационната система на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Прегледите се извършват в реално време. Издадените удостоверения и знаци за техническа изправност на пътни превозни средства запазват валидността си при промяна на собственика на пътното превозно средство, когато не се подменят табелите с регистрационните номера.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ води регистър на извършените периодични прегледи. В регистъра по ал. 11 се съдържа информация за:

1. идентифицирането на превозното средство;
2. показанието на километропоказателя и техническите характеристики на превозното средство, необходими за извършването на прегледа;
3. лицето, представило превозното средство на преглед;
4. контролно-техническия пункт, в който е извършен прегледът;
5. датата, на която е извършен прегледът;
6. председателя на комисията и техническия специалист, които са извършили прегледа;
7. резултатите и заключението от извършения преглед;
8. описание на неизправностите, ако са констатирани такива;
9. датата за извършване на следващия преглед;
10. издадените документи за техническа изправност на превозното средство.

 

trafficnews.bg

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022