Важно

Путин: Русия е готова за реализация на АЕЦ „Белене“, но директна газова тръба до България не е възможна!

Путин: Русия е готова за реализация на АЕЦ „Белене“, но директна газова тръба до България не е възможна!

 

ХЪБ1527691393-aacut8i5pgeuc4fqqjkkiolbgbobl0ps

 

 

 

Русия е готова за реализация на проекта на АЕЦ „Белене“, ако България вземе решение на пазарна основа. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на съвместния брифинг, който дадоха двамата с премиера Бойко Борисов и президентът Путин след проведените днес в Кремъл разговори между тях.

 

 

 

 

 

 

 

 

Руският президент увери, че ако България вземе решение да продължи строителството на АЕЦ „Белене“, Русия е готова да се върне към проекта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
С премиера Бойко Борисов се разбрахме да постигнем договорки за съхраняването на военните ни паметници на българска земя, каза още Путин. По думите му военните паметници на българска земя на загиналите десетки хиляди руски и съветски войни са много важни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
„Над 300 хил. руски граждани се явяват собственици на имот в България. Руските инвестиции в недвижими имоти в България стигат над 5 млрд. долара. „Искам да благодаря на българския премиер за откритата и съдържателна среща“, каза Путин.

9% от БВП на България идва от дейността на „Лукойл“, каза Путин в отговор на въпрос.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В края на изложението си премиерът Борисов пожела прекрасно реализиране на Световното по футбол

 

„Господин президент, мисля, че водихме един много полезен разговор. Нашите колеги поеха ангажимент с ЕК да намерят правилната формула. На 27 юни в Москва откриват една изложба на Средновековието – чудотворни икони ще бъдат показани тук“, каза още Борисов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
„Предадох на Путин поздрави от Юнкер и като намери време е добре дошъл в България. Мисля, че и Радев го е поканил. Информирах Путин за това, което правим за Западните Балкани. Искам да привлечем всички световни лидери, които имат интерес към региона, за да повдигнат БВП и народите ни да живеят по-добре. Надявам се Путин да положи усилия за спирането на конфликта в Сирия и мигрантската вълна да спре да тормози Европа“, добави премиерът.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Накрая да му пожелая успех и добро домакинство, целият свят ще гледа световното. Започнах и свършвам с добрата работа, която имаме със специалните служби по отношение на пране на пари, трафик на хора и т.н.“, каза още Борисов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
„По отношение на случая „Скрипал“ не сме говорили. Що се отнася до срещата ни с Борисов – говорихме за сътрудничество в енергетиката. В България само една наша компания е инвестирала над 3 млрд. долара. 25% от бюджета на България се формира от дейността на тази компания. Днес обсъдихме всичко това“, каза Владимир Путин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Мога да потвърдя, че сме обсъдили въпроса за продължаване на газовата връзка през България. Преработваме това в план с нашите турски и български приятел – под каква форма и на какви цени трябва да определи българската страна“, добави той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Пазарът е това, което определя цените. Отдавна Русия не е онази държава на плановата икономика. Ние имаме за цел да транспортираме и да си вземем нашите транзитни такси. Знам за тежките ни отношения преди години, но благодаря на Путин, че не е злопаметен“, каза Борисов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Още март месец сме си говорили и независимо от отношенията, винаги аз съм бил виновен и този, който е създавал напрежение, и в най-трудни времена когато съм казал, искам да говоря, винаги ми е давал отговор. И винаги Путин ми е казвал: „Не съм аз виновен, ти си виновен“, добави той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
„Ние сме готови да запазим транзита през Украйна. Това, което говорихме днес с Борисов, са реални неща, тъй като почти напълно е завършено поставянето на първата тръба (от „Турски поток“, бел. ред.) в Черно море. Подписани са всички нужни документи с Турция, втората тръба е поставена наполовина. Всичко, което говорим, е реално и то в най-близко време“, каза Путин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Директна тръба в момента не е възможна. Ако направим така, че да сме стабилен газоразпределителен център за Европа, ще седнем да говорим тогава, ако се докажем, че имаме интерес. Около 800 милиона евро президентът Путин и Газпром са ни опростили за докараните тръби на пристанището в Бургас“, каза Борисов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Виждаме, че България съжалява за провала на проекта „Южен поток“. Никой не се съмнява, че реализацията му щеше да е изгодна за България“, каза Путин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ние приветстваме всяка икономическа активност в сферата. Това създава пазарни условия за работа, а ние се интересуваме именно от това. Нас ни безпокои това, че пазарните условия предполагат равни условия за всички“, каза още той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Доколкото знаем, за Азербайджан са били предоставени специални отстъпки. Защо на „Южен поток“ не предоставиха подобни отстъпки? С какво България е по-лоша? Искаме да се създаде благоприятна ситуация на пазара в Европа“, добави Путин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ние със собствени пари можем и продължаваме да си разширяваме газопреносната система. Това е прекрасна възможност пазарът да се насити, който докара най-евтин газ, от него ще взимаме. Към нас беше проявено по-особено отношение, тъй като ние сме най-лоялната страна в ЕС и всички газопроводи ни заобиколиха. Ние за да сме принципни, отказахме всичко, и тогава бяха най-тежките ни отношения с Русия, но по-големият прощава, поне при нас“, каза Борисов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Приказките за по-големия ме смущават, защото по-големия обикновено го подтикват да плати сметката“, полушеговито каза Путин.

 

Епицентър

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022