Политика

С Порошенко днес ще осъдим политиката на „агресивната Русия“, а след дни при Путин ще уреждаме „партньорство и съвместни проекти“!

С Порошенко днес ще осъдим политиката на „агресивната Русия“, а след дни при Путин ще уреждаме „партньорство и съвместни проекти“!

 

980x551_1525962560

 

 

 

 

 

 

Премиерът Бойко Борисов днес ще посети Хърватия, а вечерта ще пристигне и в столицата на Украйна Киев, където ще проведе среща с президента на Украйна Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Очаквани теми на разговорите са „задълбочаването на двустранните отношения и актуални външнополитически въпроси“.

 

 

 

 

 

 

 

 

В Киев Борисов още веднъж ще засвидетелства пълна подкрепа за водената от режима на Порошенко политика, която следва евроатлантически и твърд русофобски курс. За сетен път ще бъде осъдена „агресивната Русия“ и ще бъде заявено, че „анексирания Крим“ е украинска, а не руска територия.

 

 

 

 

 

 

 

Всеизвестно е също, че Украйна е сред най-големите врагове на Москва по отношение на газа, като е против  изграждането на всякакви газови тръби и потоци, които заобикалят нейната територия. Вкл. такива като Южен поток, което пряко вреди на интересите на страната ни.

 

 

 

 

 

 

 

 

Това обаче не пречи на Борисов да изкаже съпричастност и подкрепа на Порошенко, а след няколко дни в Москва да урежда партньорски отношения и да се опитва да договаря съвместни проекти и с руската страна.

 

 

 

 

 

Вечерта в събота премиерът ще присъства на финалния мач от Шампионската лига по футбол между „Реал Мадрид“ и „Ливърпул“ в украинската столица.

 

 

 

 

 

 

 

След няколко дни – на 30 май както стана известно, Борисов ще посети и Москва за среща с президента Путин и премиера на Русия Медведев.

 

 

 

 

 

 

 

Сред темите,  които ще бъдат обсъждани, е  възобновяването на проекта за АЕЦ „Белене“ и възможностите за участие на Русия в него, както и газовите връзки и проблеми с потоците, които видно е, взеха да заобикалят България.

 

 

 

 

 

Във вторник вечерта министърът на енергетиката Александър Новак заяви пред телевизия „Россия 24“, че страната му е готовада разгледа съвместни газови проекти с България – за каквито призовава Радев – но при условие, че те са гарантирани и от правителството в София и от институциите на Европейския съюз в Брюксел.

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024