Икономика

Теменужка Петкова: Ако не задвижим АЕЦ „Белене“, НЕК фалира! Само с нея можем да си гарантираме енергийната сигурност

Теменужка Петкова: Ако не задвижим АЕЦ „Белене“, НЕК фалира! Само с нея можем да си гарантираме енергийната сигурност

 

Петкова4784311

 

 

 

 

Енергийният министър Теменужка Петкова докладва пред енергийната комисия в парламента за АЕЦ „Белене“. България ще има нужда от подобна базова мощност, обясни тя.

 

 

 

 

 

Затова трябвало да оползотворим постигнатото до момента. Освен това с централа сме щели да гарантираме енергийната си сигурност. Трябвало да използваме възможността.

 

 

 

Кабинетът внесе в НС предложението за рестарт на АЕЦ "Белене"

Кабинетът внесе в НС предложението за рестарт на АЕЦ „Белене“

По проекта да се работи без държавна гаранция, искат управляващите

 

 

 

 

 

 

Ако проектът за АЕЦ „Белене“ не се задвижи и не се направи нищо с оборудването за централата, съществувал и риск за декапитализация на НЕК, предсрочно изискуеми кредити и много тежки последици за цялата енергетика, предупреди енергийният министър.

Срещу "руската рулетка - АЕЦ Белене" викат под прозорците на МС

Срещу „руската рулетка – АЕЦ Белене“ викат под прозорците на МС

Възгласи „Червени боклуци“, „Оставка“, „Мафия“ „Гоце в затвора“

 

 

 

 

 

 

 

 

Според Петкова трудно щяла да се реализира евентуалната продажба на реакторите. Освен това възможната продажна цена щяла да е много по-ниска от похарченото до момента. Затова вариант е реализацията на АЕЦ „Белене“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Нито Националната енергийна компания (НЕК), нито Българският енергиен холдинг (БЕХ) могат да реализират проекта, поясни тя. Новата централа би струвала близо 10 милиарда евро, затова ни трябва и стратегически инвеститор. Така щял да влезе в икономиката свеж паричен ресурс.

 

 

 

 

 

 

 

Щял да се даде тласък на икономиката ни. Министърът посочи още веднъж, че условието ни за възстановяване на проекта АЕЦ „Белене“ бил без държавна гаранция и без дългосрочни договори. Това бил и най-реалистичният вариант за строежа на централа. За пример се гледа изграждането на унгарска централа с целеви кредит от Русия.

 

 

 

 

 

 

СДС за АЕЦ "Белене": Помнете Свищов 1977-ма!

СДС за АЕЦ „Белене“: Помнете Свищов 1977-ма!

Къде ще се съхраняват отработените ядрени отпадъци, питат сините

 

 

 

 

 

 

 

 

Кредитът се погасявал след изграждането и заработване на централата. Негатив било, че държавата се ангажира с проекта и увеличавала дълга, което било нежелано от държавата, обясни Петкова.

Вариант било и оборудването да се реализира на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Там обаче нямало лицензирана площадка, няма ОВОС и инфраструктура, поясни тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

Кабинетът искал реализация на проекта на пазарен принцип. Официален интерес имало от Китай и от „Арева“ (новото име на компанията е „Орано“ – б.р.), стана ясно още от думите на Теменужка Петкова.

 

 

 

 

Липсата на кадри може да спре разрешението за АЕЦ "Белене"

Липсата на кадри може да спре разрешението за АЕЦ „Белене“

АЯР оценява и човешкия фактор, заяви доц. Димитър Тонев

 

 

 

 

 

 

Българската държава сама не може да се справи с един такъв проект, каза Петкова.

От БСП прогнозираха, че инвеститор за централата щяло да има, защото никой не бил глупав да се откаже от златна кокошка, която щяла да работи 100 години. Червените не искат инвеститор, а централата да е държавна и да остане „златната кокошка за българската енергетика„.

 

 

 

 

 

 

 

 

Валентин Николов от ГЕРБ се обяви за развитие на ядрената енергетика.

 

 

 

 

Падането на мораториума върху „Белене“ е празен чек, подписан от правителството

Падането на мораториума върху „Белене“ е празен чек, подписан от правителството

Според ДБГ проектът отдавна не е икономически

 

 

 

 

 

 

 

Припомняме, мораториумът върху строителство на АЕЦ „Белене“ бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Преди дни обаче лично премиерът Бойко Борисов се изказа в посока той да отпадне, а и министър Теменужка Петкова лансира проекта в рамките на участието си в международния форум „Атомекспо“.

 

 

 

 

 

 

 

 

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ „Белене“ и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на проекта.

 

 

 

 

 

 

 

 

Припомняме, темата за проекта АЕЦ „Белене“ стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

 

 

 

 

 

 

 

 

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ „Белене“, но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

 

 

 

 

 

 

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта „Белене“, акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централата, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността и Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени. През октомври миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания „Росатом“.

 

 

 

 

 

 

 

 

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът „Белене“ да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

 

Нюз БГ

 

https://news.bg/politics/ako-ne-zadvizhim-belene-nek-falira-predupredi-petkova.html

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024