ОБЩЕСТВО

Това е краят, надеждата угасна! Не го откриха към върха, а след лагер 2 се търси тяло, не жив човек, обявиха от спасителния екип за Боян!

Това е краят, надеждата угасна! Не го откриха към върха, а след лагер 2 се търси тяло, не жив човек, обявиха от спасителния екип за Боян!

 

1526142326gettyimages-957336022

 

 

Спасителите, които търсят българския алпинист Боян Петров, са достигнали до връх Шиша Пангма. При спасителната операция Боян Петров не е бил намерен, съобщава БНТ.

11 дни след като българинът изчезна на връх Шиша Пангма, спасителната операция по издирването му продължава.

 

 

 

 

 

Кирил Петков – член на спасителния екип, който търси алпиниста Боян Петров, изрази предположение къде може да е станала трагедията с алпиниста.

Той заяви в сутрешния блок на Нова тв, че след лагер 2 е трудно да бъде открит човек след толкова време. По думите вече времето доста се е влошило, има мъгла и прехвърча сняг.

 

 

 

 

 

 

 

 

Петков предположи, че трагедия с Петров може да е станала в някоя от многото пропасти между лагер 3 и върха: „При лагер 3 има много дълбоки дупки, покрити със сняг. Всяко макар и леко отклонение, може да коства човешки живот.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Петков предположи, че заради силния вятър палатката е отвяна, а част от нещата, са били разнесени от вятъра.

Истината е, че след лагер 2, няма как да има надежда. След лагер 2 се търси тяло, не жив човек. Няма начин да бъде открит човек след толкова време, каза той. Шерпите са огромни професионалисти и се движат с една огромна скорост, посочи той.

 

 

 

 

 

 

 

Мнението на шерпите е, че пукнатините в последната отсечка по изкачването могат да костват човешки живот и по думите на Петков спасителите вече издирват само тяло.

 

 

 

 

 

 

 

Журналистът Петър Атанасов застъпи същата теза – най-вероятно нещастие се е случило над лагер 3. „Защото той е бил видян за последен път от двамата италиански алпинисти на 3 май малко над лагер 3, изкачвайки се бавно към върха. В този район има много дълбоки пукнатини в ледника“, поясни Атанасов и допълни, че тези пукнатини достигат десетки метри.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Това е бич за алпинистите. Много често те са покрити с навят сняг. Тук е въпрос на шанс да оцелееш. Едно от условията е да имаш партньор, другият е да се заклиниш – нещо, което се е случвало на Боян при други мисии. Но тук очевидно става дума за непреодолимо препятствие“, обясни Атанасов.

 

 

 

 

 

 

 

По думите му това че Боян Петров е оставил сателитния си телефон не е нелогично и необяснимо. „Той никога не е носил със себе си телефона. Боян винаги е съобщавал за евентуалния си успех, когато е слизал в базовия лагер. Става въпрос за пестене на килограми“, каза Атанасов и допълни, че стилът на изкачване на Петров и „лек, спортен“. Телефонът тежи 300-400 гр., което е значителна тежест на тази височина, каза още той.

 

 

 

 

 

 

 

По отношение на открития инсулин, той смята, че това са запаси, които Боян умишлено е оставил, отново за пестене на тежест. Животоспасяващите количества инсулин той винаги носил в себе си под якето, за да не замръзне.

 

 

 

 

 

 

 

Китайският посланик у нас н. пр. Джан Хайджоу показа в реално време какво е времето на връх Шиша Пагма, където изчезна българският алпинист Боян Петров. Дипломатът изкара снимки на таблета си, на които се вижда каква е обстановката на 3700 метра от планината. Самият връх е висок 8027 метра, което означава, че нагоре условията стават още по-лоши.

 

 

Епицентър, Нюз БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
big_2333

Само на 14 години си отиде слънцето ни Мария, съобщиха от английската гимназия в Бургас

април 21, 2024