Европа

Die Presse: Санкциите на САЩ натикаха австрийския бизнес в „патова ситуация”

Die Presse: Санкциите на САЩ натикаха австрийския бизнес в „патова ситуация”

 

 

1527417532-aaaa-rusiya-zname

 

 

 

Новината, че Русия се кани да наказва за спазване на чуждите санкции, предизвика в Австрия безпокойство. Това пише Die Presse в публикацията „Handelsbeziehungen: Österreich fürchtet russisches Strafgesetz”. По същество някои австрийски предприятия изпадат в „патова ситуация”. Въпреки това много бизнесмени за настроени за сътрудничество, а заплахата от нови наказателни мерки от страна на САЩ само ги подтикват към сближаване с Москва, отбелязват двамата журналисти Герхард Хофер и Едуард Щайнер.

Френският президент Емануел Макрон пристигна в четвъртък, а в петък японският премиер Шинцо Абе се приземи с голяма делегация и корпоративни представители от 70 страни. Икономическият форум в Санкт Петербург, наричан още „руски Давос“, трябва да покаже, че Русия е търсен търговски партньор – въпреки всички санкции.

Австрийският министър на икономиката Маргарет Шрамбьок се срещна с руския вицепремиер Дмитрий Козак в кулоарите на този форум. Официално бяха подписани протоколи, меморандуми и споразумения за сътрудничество. Но, разбира се, личното интервю беше и за въздействието на санкциите.

Русия е в процес на приемане на нов закон. Той предвижда санкции за руските граждани, които участват в американските санкции срещу родината си. Наказанието варира от еквивалента на 8000 евро или наказание до четири години затвор.

Следователно само дяволът е свободен в руския бизнес-свят и сред международните представители на компанията. Подобно на германския канцлер Ангела Меркел, преди няколко дни в срещата си с руския президент Владимир Путин, който идва във Виена на 5 юни, Шрамбьок изрази загрижеността си относно предложения закон.

„Разбира се, това носи огромен риск за австрийските компании, които имат руски служители и, разбира се, спазват санкциите на ЕС“ – каза Шрамбьок в интервю за медиите. В края на краищата около 700 австрийски компании имат клонове в Русия.

Предприемачите се завръщат. Ако обаче спазват указанията на САЩ, те ще бъдат наказани в Русия, че не се придържат към местните правила. Заместник министър-председателят Koзак все пак увери, че „условията за австрийските компании в Русия стават все по-добри и по-добри“. Преди всичко той подчертава „независимата и балансирана позиция на Австрия“ по отношение на санкциите. Следователно нито една австрийска компания не е напуснала руската територия.

На вечеря с австрийски предприемачи и топ-мениджъри, особено с изпълнителния директор на OMV Rainer Seele, Шрамбьок подсили австрийската линия „Диалог и изграждане на мост“. Във време, когато американският президент Доналд Тръмп търси конфликт, Европа се нуждае още повече да се ангажира с диалог с други икономически партньори като Русия, каза министърът пред медиите. В края на краищата в Австрия около 40 000 работни места ще зависят от бизнеса с Русия.

На форума в Петербург стана очевидно, че икономиката търси начини да работи въпреки политическите катаклизми. И отново беше засилено впечатлението, че след заплахата от допълнителни санкции на САЩ, европейците са по-склонни да се обърнат към Русия, отколкото да се спрат.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024