Политика

Депутатите навъртяха над 2000 отсъствия „по уважителни причини“, за които им изплатиха 300 000 лева!

Депутатите навъртяха над 2000 отсъствия „по уважителни причини“, за които им изплатиха 300 000 лева!

 

 

парламент1490683262-1

 

 

1938 уведомления за отсъствия на депутати “по уважителни причини” от пленарни заседания са приели председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева и нейният предшественик Димитър Главчев за изминалите година и един месец от началото на мандата.

 

 

 

 

 

Това показва справка от администрацията на парламента, която “Труд” получи със заявление по Закона за достъп до обществена информация. Въпросът беше за броя на отсъствията, но от НС предоставиха пълен списък с постъпилите уведомления от всеки един народен представител, изваден от вътрешната информационна система на институцията. Справката обхваща периода от 19 април 2017 г. до 29 май 2018 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Осъствията на депутатите са над 2000, защото много от уведомленията се отнасят за две или повече заседания. Съгласно правилника на парламента “извинените” се плащат, докато за “неизвинени” се удържа цялата надница (виж втория текст). Няма данни каква част от отсъствията “по уважителни причини” са по болест, заради командировка или друг служебен ангажимент и каква са по някаква друга причина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уведомленията, които по правилник трябва да се подават предварително, масово се внасят в деня преди отсъствието. Има и множество документи, които са постъпили на същия ден, както и такива, които се отнасят за задна дата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По-голямата част от отсъствията се падат на опозицията. С най-много са от групата “БСП за България” – 593 уведомления. От ДПС са дали 429 “извинителни бележки”, от “Воля” – 175.

 

 

 

 

 

 

 

 

Депутатите от ГЕРБ, на които се налага да крепят кворума в пленарната зала, са уведомили за отсъствия 373 пъти, а от “Обединени патриоти” – 353 пъти.

 

 

 

 

 
Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева и предшественикът й Димитър Главчев са приели близо 2000 уведомления за отсъствия на депутати от началото на мандата. Снимка: Пламен Стоименов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Докато е била зам.-председател на парламента, настоящият председател Цвета Караянчева е подала 12 уведомления, едно от които за две заседания. Предшественикът й Димитър Главчев вече като редови депутат си е позволил само едно отсъствие. Преди да стане зам.-председател на НС Емил Христов (ГЕРБ) се е извинил 7 пъти за 8 дни отсъствия. Началникът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов е подал 15 уведомления за 25 отсъствия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която има най-много “неизвинени” – 7, има и 7 “извинени”.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е внесъл 10 уведомления, две от които са за по 3 дни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шефът на “Воля” и зам.-преседател на НС Веселин Марешки има 50 отсъствия, което е близо половината заседания.

Рекордьор от лидерите е Волен Сидеров. Председателят на групата на “Обединени патриоти” е подал 49 уведомления за отсъствия от 76 заседания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Броят на отсъствията се равнява на това нито един депутат да не се яви на работа в продължение на около месец. Тоест колкото още една лятна ваканция.

 

 

 

 

 

 

 

Без работа

Изплатени са над 300 000 лв.

03-2

 

 

 

 

 

 

 

 

Депутатите стандартно имат по три пленарни заседания – в сряда, четвъртък и петък, но се водят на петдневна работна седмица. Предполага се, че в понеделник и вторник всички се срещат с избиратели по районите си. Те имат право на платен годишен отпуск, който съвпада с ваканциите на парламента и нямат право на неплатен отпуск.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
При от надница от около 150 лв. (изчислено от брутното основно възнаграждение към момента) за 2000 отсъствия бюджетът на парламента е изплатил 300 000 лв. на депутатите за дни, в които са отсъствали от заседания. Сумата обаче е доста по-голяма, защото всеки народен представител има редица добавки към възнаграждението.

 

 

 

 

 

 

Правилник

Няма дефиниция за „уважителни причини“

“Народен представител, на когото се налага да отсъства по уважителни причини от заседание на НС или от заседание на комисия, предварително уведомява председателя на НС, съответно председателя на съответната комисия”, гласи чл. 136, ал. 3 от правилника за организацията и дейността на парламента.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Няма дефиниция на понятието “уважителни причини”. В чл. 137 пише, че за неуредените в правилника въпроси се прилагат кодексите на труда и за социалното осигуряване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Без бележки

Под 180 са „неизвинените“

Присъствието на пленарно заседание се удостоверява при регистрацията чрез пулта за гласуване с пръстов отпечатък.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Присъствието на пленарно заседание се удостоверява при регистрацията чрез пулта за гласуване с пръстов отпечатък.
179 са “неизвинените” на депутатите през първата година от мандата, сочи регистърът за неоправдани отсъствия на НС, в който към момента има данни до края на април. В средата на всеки месец там се публикува списък за предходния.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Както “Труд” писа, най-много отсъствия има единственият засега независим депутат Ангел Исаев – вече 9. Отделно той има и 20 “извинени”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
От лидерите на парламентарни групи най-често отсъства Корнелия Нинова от БСП – вече 7 пъти. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов все още няма отсъствия. Мустафа Карадайъ от ДПС е с едно, Волен Сидеров от “Обединени патриоти” и лидерът на “Воля” Веселин Марешки – с по две.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народния представител се прави удръжка, равна на дневното му възнаграждение. От тези глоби бюджетът на НС е икономисал около 27 хил. лв.

 

 

 

 

 

 

Депутатите имат и 115 неоправдани отсъствия от заседания на комисии, за което им е удържана съответната добавка към заплатите.

Източник: trud.bg

loading...
Политика

More in Политика

phpc4glap_800x_

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

април 23, 2020
big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020
img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020
ivo-hristov06

Проф. Иво Христов: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война

април 23, 2020
big_1135

Борисов: Ако отхлабим бързо мерките, ще обезсмислим ограниченията досега и ще има нови заболели

април 23, 2020
big_34

Захариева: Няма да възстановим нормалния живот през лятото, това е асиметрична криза

април 23, 2020