Наука и технологии

Защо не трябва да убивате паяците у дома си (ВИДЕО)

Защо не трябва да убивате паяците у дома си (ВИДЕО)

 

паяци1528486544_7_559x-

 

 

 

 

„Знам, че е трудно да бъдете убедени, но нека да опитам: Не убивайте следващия паяк, който видите в дома си.

 

 

 

 

 

 

 

 

Защо? Тъй като паяците са важна част от природната и нашата домашна екосистема, а и сами по себе си са полезни организми“, разказва в The Conversationентомологът Мат Бертоне (Matt Bertone) от Университета на Северна Каролина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хората приемат жилищата си като безопасно убежище, изолирано от външния свят, но в тях може да съжителстват с многобройни видове паяци. Някои от тях попадат случайно, други са краткосрочни посетители. На някои видове дори  им харесват големите закрити помещения, където щастливо изживяват живота си и оставят многобройно поколение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тези паякообразни обикновено се крият и почти всички, които срещате, не са нито агресивни, нито опасни. А може да са полезни като изяждат някои неприятни насекоми – а има и такива, които се хранят с други паяци.

 

 

 

 

 

 

 

„Колегите ми и аз направихме визуално проучване на 50 къщи в Северна Каролина, за да опишем кои членестоноги живеят под нашите покриви. Всяка къща, която посетихме, бе дом на паяци. Най-често срещаните видове, с които се сблъсквахме, сапаяците от семейство Theridiidae и семействоPholcidae, разказва Бертоне.

 

 

Паяк от семейство Pholcidae. Matt Bertone, CC BY-ND

 

 

 

 

 

 

 

 

Паяците са хищници, способни да ядат всичко, което могат да хванат, но също така редовно улавят неприятни вредители и дори насекоми, носещи болести – например комари.

 

 

 

 

 

 

 

Има дори един вид скачащ паяк, който предпочита да се храни с натъпкали се с кръв комари в африканските домове. Така че убиването на паяк не само отнема живота му, но може да отстрани един важен хищник от вашия дом.

 

 

 

 

Паяк от семейство Theridiidae е хванал в паяжината си някаква плячка. Matt Bertone, CC BY-ND

 

 

 

 

 

Естествено е да се страхувате от паяци. Те имат много крака и почти всички са отровни – въпреки че по-голямата част от видовете имат твърде слаба отрова, за да предизвика проблеми при хората, ако въобще могат да проникнат в кожата ни техните зъби.

 

 

 

 

 

Дори самите ентомолози могат да станат жертва на арахнофобията. Някои от биолозите, които изследват паяците, преодоляват страха си, като наблюдават и работят с тези очарователни същества. Ако те могат да го направят, можете и вие!

 

 

 

Паяците няма да ви нападнат и всъщност предпочитат да избягват хората. Ние сме много по-опасни за тях, отколкото те за нас. Ухапванията от паяци са изключително редки. Въпреки че има няколко важни за медицината вида като черната вдовица (Latrodectus) ипаяк-отшелник (Loxosceles reclusa), но дори и техните ухапвания са необичайни и рядкопредизвикват сериозни проблеми.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако наистина не можете да понасяте паяк в къщата си, вместо да го убиете, опитайте се да го уловите и да го освободите отвън. Той ще си намери място някъде другаде и двете страни ще бъдат по-щастливи от резултата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Но ако можете, е добре да имате паяци във вашия дом. Всъщност това е нормално. И честно казано, дори да не ги виждате, те пак ще бъдат там. Затова помислете, когато срещнете следващия паяк.

„Живей и остави другите да живеят!“

 

 

Офнюз

http://nauka.offnews.bg/news/Biologiia_16/Zashto-ne-triabva-da-ubivate-paiatcite-u-doma-si-video_109434.html

loading...
0
Наука и технологии

More in Наука и технологии

QT75wBN

След масовата смърт в Хага при изпитания на 5G мрежата и в България искат забраната й

юни 4, 2019
orig

След удара на Google: Какво очаква българите с телефони Huawei?

май 20, 2019
big_1101

Путин: Су-57 е най-добрият изтребител в света

март 19, 2019
124515_660_370

Социалните мрежи Facebook и Instagram се сринаха! КОЙ бе злодеят, питат всички: Путин? Мадуро? Ким?

март 13, 2019
лада-количка

Новата „Лада“ на цена под 7000 лева. Освен евтина, руската кола ще бъде и много икономична

март 8, 2019
българи Алцхаймер

Млади българи измислиха метод за лекуване на Алцхаймeр

януари 20, 2019