Наука и технологии

Защо не трябва да убивате паяците у дома си (ВИДЕО)

Защо не трябва да убивате паяците у дома си (ВИДЕО)

 

паяци1528486544_7_559x-

 

 

 

 

„Знам, че е трудно да бъдете убедени, но нека да опитам: Не убивайте следващия паяк, който видите в дома си.

 

 

 

 

 

 

 

 

Защо? Тъй като паяците са важна част от природната и нашата домашна екосистема, а и сами по себе си са полезни организми“, разказва в The Conversationентомологът Мат Бертоне (Matt Bertone) от Университета на Северна Каролина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хората приемат жилищата си като безопасно убежище, изолирано от външния свят, но в тях може да съжителстват с многобройни видове паяци. Някои от тях попадат случайно, други са краткосрочни посетители. На някои видове дори  им харесват големите закрити помещения, където щастливо изживяват живота си и оставят многобройно поколение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тези паякообразни обикновено се крият и почти всички, които срещате, не са нито агресивни, нито опасни. А може да са полезни като изяждат някои неприятни насекоми – а има и такива, които се хранят с други паяци.

 

 

 

 

 

 

 

„Колегите ми и аз направихме визуално проучване на 50 къщи в Северна Каролина, за да опишем кои членестоноги живеят под нашите покриви. Всяка къща, която посетихме, бе дом на паяци. Най-често срещаните видове, с които се сблъсквахме, сапаяците от семейство Theridiidae и семействоPholcidae, разказва Бертоне.

 

 

Паяк от семейство Pholcidae. Matt Bertone, CC BY-ND

 

 

 

 

 

 

 

 

Паяците са хищници, способни да ядат всичко, което могат да хванат, но също така редовно улавят неприятни вредители и дори насекоми, носещи болести – например комари.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

Има дори един вид скачащ паяк, който предпочита да се храни с натъпкали се с кръв комари в африканските домове. Така че убиването на паяк не само отнема живота му, но може да отстрани един важен хищник от вашия дом.

 

 

 

 

Паяк от семейство Theridiidae е хванал в паяжината си някаква плячка. Matt Bertone, CC BY-ND

 

 

 

 

 

Естествено е да се страхувате от паяци. Те имат много крака и почти всички са отровни – въпреки че по-голямата част от видовете имат твърде слаба отрова, за да предизвика проблеми при хората, ако въобще могат да проникнат в кожата ни техните зъби.

 

 

 

 

 

Дори самите ентомолози могат да станат жертва на арахнофобията. Някои от биолозите, които изследват паяците, преодоляват страха си, като наблюдават и работят с тези очарователни същества. Ако те могат да го направят, можете и вие!

 

 

 

Паяците няма да ви нападнат и всъщност предпочитат да избягват хората. Ние сме много по-опасни за тях, отколкото те за нас. Ухапванията от паяци са изключително редки. Въпреки че има няколко важни за медицината вида като черната вдовица (Latrodectus) ипаяк-отшелник (Loxosceles reclusa), но дори и техните ухапвания са необичайни и рядкопредизвикват сериозни проблеми.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако наистина не можете да понасяте паяк в къщата си, вместо да го убиете, опитайте се да го уловите и да го освободите отвън. Той ще си намери място някъде другаде и двете страни ще бъдат по-щастливи от резултата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Но ако можете, е добре да имате паяци във вашия дом. Всъщност това е нормално. И честно казано, дори да не ги виждате, те пак ще бъдат там. Затова помислете, когато срещнете следващия паяк.

„Живей и остави другите да живеят!“

 

 

Офнюз

http://nauka.offnews.bg/news/Biologiia_16/Zashto-ne-triabva-da-ubivate-paiatcite-u-doma-si-video_109434.html

loading...
0
Наука и технологии

More in Наука и технологии

българи Алцхаймер

Млади българи измислиха метод за лекуване на Алцхаймeр

януари 20, 2019
orig

Русия праща роботи да строят на Луната

ноември 6, 2018
orig

Русия показа „изтребител на дронове“ – Деривация-ПВО ще може да сваля и ракети

август 20, 2018
mig_41_(1)

Русия създава прехващач от ново поколение – МиГ 41 за бойни задачи в Космоса! Ще има и безпилотен вариант

август 18, 2018
1531825313_980x

Това са топ 15 на смартфоните с най-висока радиация… ГРАФИКА

юли 18, 2018
1522585748-tg11

Вече се знае! Небесният дворец „Тянгун -1“ се отклони от трасето Кюстендил-Перник-София – ето къде ще удари до часове…(Зрелище НА ЖИВО)

април 1, 2018