Политика

Борисов към Нинова: Милиарди да ни дават, няма да ги приемаме! Как си го представяш – заставам на аерогарата и чакам самолет с бежанци…

Борисов към Нинова: Милиарди да ни дават, няма да ги приемаме! Как си го представяш – заставам на аерогарата и чакам самолет с бежанци…

 

 

17920668591978028

 

 

 

Премиерът Бойко Борисов днес пристигна спешно в парламента, за да отговори лично на обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ще допуска мигранти в страната срещу пари от Европа.

 

 

 

Нинова попита с каква позиция министър-председателят отива на мини-срещата на върха по бежанската криза. И поиска да знае дали е съгласен с тезата на канцлера Меркел, че на страните, приютили мигранти, да се дава финансова помощ.

 

 

 

“Милиарди да ни дават, няма да приемаме бежанци. Гарантираме границата. Как си го представяш, че аз заставам на аерогарата и чакам самолет с бежанци!, обърна се Борисов към Нинова. 

 

 

 

 

“Аз на Себастиан Курц, даже публично му казах, когато направи изявлението, че щял да връща в България по произход и на Съвет така го погледнах и му казах: “Себастиан, как си го представяш идват самолети с бежанци и аз ги чакам на аерогара “София” и почвам да ги приемам? Няма да ти там трасе изобщо – няма самолет австрийски да мине. Пред всички.”, разказа Борисов пред парламента и получи аплодисменти от залата.

 

 

 

 

Той възропта срещу намерението на германски политици и други държави от Западна Европа да връщат бежанците.


По думите му, ако сега приемем 1000, догодина можело да поискат 2000 да приемем.

Икономически мигранти не искаме, който ги иска, да ги приема, отряза още Борисов.

 

 

 

 

 

Премиерът е категоричен, че няма да приемаме мигранти, ако Германия тръгне да ги връща. Казал това и на австрийския премиер Курц.

Незабавно спиране притока, изнесени центрове извън границите на ЕС, докато свърши войната – с тази позиция Борисов ще отиде на срещата в неделя.

 

 

 

 

“Мисля в неделя да не подписваме нищо, това да го кажа като позиция. И ако искате, другата седмица, ще дойда да ви кажа какви са настроенията”, обърна се любезно към Нинова премиерът по повод спешната среща при Юнкер този уикенд за мигрантската криза и желанието на някои държави да връщат мигрантите към страните, в които са били регистрирани.

На 28 и 29 юни пък е официалният Европейски съвет по темата.

 

 

 

 

“За първи път аз казах, че трябва да направим центрове за убежище и

сигурност извън ЕС, в близост до конфликтите”, каза още премиерът.

 

 

 

 

„Винаги съм защитавал незабавното спиране и затваряне на външните граници на ЕС“, заяви той.

„Не знам да има партия в парламента, която да е казала – ние сме за приемане на мигранти“, коментира премиерът. „Национално отговорната ни позиция е ясна на всички“, обяви Бойко Борисов.

 

 

 

 

 

„Винаги съм държал една и съща позиция – мигрантите извън страната“, каза още той.

 

 

 

 

„Какво имаме към днешна дата – първа точка, която ще настоявам да се приеме, е незабавно да се затворят външните граници. Да се допускат само лица, бягащи от войната. Войната, в която ние в нашите съюзи, дали с причина, дали не, дали, за да сваляме диктатури или не, пряко сме участници и трябва да си платим в това. Плащането става в центрове, извън тези в ЕС“, каза Борисов.

Според него, едва когато се гарантират процесът и няма нови мигранти, за бягащите от войната, трябва има грижа и след войната те да бъдат върнати, да си възстановяват разрушените страни.

„Цели държави, цели политически партии се тресат в момента от тази ситуация“, допълни премиерът.

Борисов изрази надежда на срещата юли месец между президента Доналд Тръмп и Владимир Путин да се сложи край на войната в Сирия.

“Голяма част от колегите ме обвиниха, че работя в полза на Турция, но ако не е споразумението с Турция, ние ще имаме огромни проблеми. В Йордания има два милиона бежанци. Ако те се насочат към Европа? Първа точка на това, което винаги съм защитавал, е незабавно затваряне на всички граници на ЕС. Нека се инвестира в кораби, граничари, фронтекс и гранична полиция. Бежанската вълна не случайно се нарича именно “вълна”, каза Бойко Борисов от трибуната на Народното събрание.

 

 

 

 

“Всички имаме опит с наводнения и знаем, че трябва да се спре вълната, после да се чисти и ремонтира, за да се окаже помощ на бедстващите. Цели държави и системи на политически партии се тресат от схемите, в които се вкараха. В Сирия се бият, в Турция, руснаци, англичани, дори когато мяташ ракети – умни или красиви, когато виждаме, че в Сирия няма цяла сграда, можем да си представим какво изпитват родителите на сирийските деца”, допълни Борисов.

 

 

 

 

“Година и половина имаме нулева миграция и предотвратени опити от по 20-30 човека на ден. Икономическите мигранти трябва да се връщат, ако не ги иска някоя страна, а България не ги иска. Това трябва да се направи тихо, без да се шуми”, обясни още той.

Борисов посочи, че трябва да има граничари, които да връщат мигрантите още преди да са успели да преминат през оградите.

“Защо водих Виктор Орбан и Дейвид Камерън на границата? За да видят, че може. Всяко правителство може да не издържи на бежанския натиск. Ако мислите, че ми е най-приятно да си говоря с Ердоган. Не, не ми е най-приятно. Трябва да попитаме Ципрас за 500-те хиляди мигранти, които са допуснати.

 

 

 

 

 

“Подготвили сме справки, ще ги дам на Ципрас. Защото на нашите камери се виждат групи от 30-40 бежанци, които влизат в гръцка ферма. Обаждаме им се, отиват двама и казват – няма нищо. Надяваме се и гърците да почнат да работят”, сподели Борисов.

 

 

 

 

 

Меркел не пази гръцката граница и не е шенгенската граница. Всеки от нас трябва да си свърши ангажимента. Другото са хуманитарни мисии. Правят центрове заради Италия, Гърция и България и се спасяваме“, предложи премиерът.

Борисов обяви, че в неделя ще отправи именно тези предложения – спиране на притока, създаване на граници и създаване на центрове от закрит тип докато свърши войната.

 

 

 

 

 

Накрая премиерът се обърна към Нинова: “С удоволствие ще идвам всеки път в парламента. Но не ме викайте така истерично „Ела незабавно, да дойдете незабавно!“.
След изказването му залата избухна в аплодисменти.

 

 

 

 

 

Премиерът се появи изненадващо в парламента, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова го извика, а малко преди това се бе разиграл скандал сред депутатите. „Ако не дойда, тогава ме нахокайте! Ако не дойда единия ден, ще дойда на другия“, допълни Борисов.

 

 

 

 

 

Половин час преди това лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази подозрение, че премиерът Бойко Борисов ще се съгласи да приема бежанци обратно в България срещу повече пари от Европейския съюз (ЕС). В декларация от името на парламентарната група на социалистите в Народното събрание тя поиска министър-председателят да дойде и да обясни на депутатите каква позиция ще заеме страната ни на предстоящото заседание на Европейския съвет за миграцията следващата седмица.

 

 

 

 

 

 

 

Докато Нинова говореше, от залата след участие в парламентарния контрол си тръгна външният министър Екатерина Захариева, а депутатите от БСП поискаха тя да остане и да чуе позицията им. Захариева обаче каза на председателстващия Емил Христов от ГЕРБ, че няма възможност.

 

 

 

 

 

На 24 юни в Брюксел шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер събира лидерите на Германия, Италия, Гърция, България, Франция, Малта, Испания, Австрия, Нидерландия и Белгия по темата за миграцията. / Епицентър. БГ

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024