Политика

Борисов от Брюксел: България няма да сключва двустранни споразумения за връщане на бежанци, както предлага Меркел

Борисов от Брюксел: България няма да сключва двустранни споразумения за връщане на бежанци, както предлага Меркел

 

bba

 

 

 

 

 

България няма да сключва двустранни споразумения за връщане на бежанци, както предлага канцлерката на Германия Ангела Меркел.

 

Това обяви премиерът Бойко Борисов на влизане за заседанието на Европейския съвет в Брюксел. България е в съвсем различно положение спрямо Италия и Гърция – всички бежанци, преминали през България, са регистрирани, обясни той.

 

 

 

 

 

Според Борисов България не трябва да страда, че за разлика от другите държави на първа линия е изпълнила ангажиментите си и всички преминали бежанци са регистрирани.

 

 

 

 

На заседанието на Европейския съвет отново ще бъде представено българското предложение за пълно затваряне на границите и допускане в ЕС само на бягащи от война хора, както и създаването на бежански центрове извън границите на Европа. Борисов ще постави и въпроса за спазването на споразумението с Турция от страна на ЕС.

 

 

 

 

 

Българският премиер предлага също да се въведат цветни кодове за бежанската криза с разписано при всеки код по какъв начин действа ЕС.

Лидерите от ЕС се събраха в Брюксел на втора среща на върха за пет дни. Основна тема е миграционната политика. ЕС ще се нуждае от

10 хиляди

граничари

до 2020 г.,

заяви Еврокомисията.

 

 

 

 

 

Италианският премиер Джузепе Конте заплаши да наложи вето на заключенията от срещата на върха на ЕС, ако исканията на Италия не бъдат удовлетворени, предаде Франс прес. Той каза, че Италия иска всички думи на солидарност с нея по въпроса за миграцията да се изразят в конкретни действия.

 

 

 

 

 

 

Макар че главният приоритет на Германия е да постигне сделка с Италия за приемане обратно на кандидати за убежище, евентуално споразумение с Гърция ще бъде от полза за Меркел, която отчаяно се стреми да покаже, че преговорите с другите правителства може да дадат резултати. Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че е готов да сключи споразумение с Меркел, което да направи по-лесно за Германия да връща кандидати за убежище в други европейски страни.

 

 

 

 

 

Решението на бежанския въпрос е от съдбовно значение за ЕС, заяви германската канцлерка Ангела Меркел в Бундестага часове преди срещата в Брюксел. В обръщение към депутатите тя обясни, че проблемът с нелегалната имиграция може да се превърне във въпрос на живот и смърт за Европа и да постави под заплаха сплотеността в ЕС.

 

 

 

 

 

Меркел е изправена пред един от най-тежките моменти в кариерата си. Нейният коалиционен партньор – баварският Християнсоциален съюз, ѝ постави ултиматум да реши бежанския проблем до края на юни.

 

 

 

 

 

Ултиматумът обаче е неизпълним в такива срокове и Меркел заяви това и в Бундестага. Европа все още е далеч от общо решение, призна тя. Броят на прииждащите бежанци е силно намалял, но потокът не е секнал, посочи тя. За да стане това, е нужно да се сключат споразумения с африканските държави по примера на споразумението с Турция. Ако проблемът с бежанците не може да бъде решен от всички 28 страни, то

ще направим

коалиция на

желаещите –

онези страни, които могат да се обединят зад общо решение, заяви Меркел. “Пред Европа има много предизвикателства, но това с бежанците може окончателно да реши съдбата ѝ”, повтори няколко пъти тя.

 

 

 

 

 

 

 

Борисов представя

кандидатурата на

България за еврото

Днес премиерът Бойко Борисов ще започне офанзивата на българското правителство за приемане на страната в чакалнята на еврозоната. Той е поканен на среща на лидерите на еврогрупата в Брюксел, на която ще представи българската кандидатура.

 

 

 

 

 

 

 

 

На 14 юли финансовият министър Владислав Горанов е поканен на среща на финансовите министри на страните от еврозоната.

След това заедно с шефа на БНБ Димитър Радев министър Горанов ще изпрати писмо с официалната кандидатура на България за чакалнята на еврозоната. Според премиера това трябвало да стане в рамките на три седмици.

 

Източник

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024