Политика

Борисов: България показа на всички как трябва да бъде решен въпросът с мигрантите и те ни казаха „Браво!“ (Видео)

Борисов: България показа на всички как трябва да бъде решен въпросът с мигрантите и те ни казаха „Браво!“ (Видео)

 

 

 

105488_660_370

 

 

„Получих лични поздравления от Макрон, от Конте и от Ципрас затова, че така построена като конструкция темата Миграция може да бъде решена. Не съм упълномощен да говоря от името на колегите“.

 

 

 

Това каза в изявление си пред журналисти след срещата на върха на ЕС по темата за миграцията премиерът Бойко Борисов.

„България показа на всички как трябва да бъде решен въпросът и те ни казаха „Браво!“. 

 

 

 

Трябва да продължи финансирането за страните на първа линия, за да могат сто процента да гарантират, че няма да мине миграционна вълна при тях. Възложихме на Жан-Клод Юнкер да провери откъде могат да се осигурят тези пари.

 

 

В отговор на въпрос по предложението държавите по външните граници на ЕС да приемат обратно мигрантите, преминали през тях и достигнали вътрешността на Европа, Борисов заяви, че е абсурд това да се случи със задна дата. Със стара дата такова нещо не може да се случи, каза той.

 

 

 

 България, като страна на първа линия, заедно с Гърция, Италия, Испания не може да се съгласи с позицията за връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация. Това би утежнило ситуацията в тези страни чрез прехвърлянето им на двойни отговорности – по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия, каза Борисов.

 

 

 

 

Трябва да се възползваме от държавите с добри исторически връзки с държави от Африка, да се направят гъвкави споразумения за сигурност. Във външните центрове трябва да има не само медицинска и образователна помощ, но и юридическа, за да знаят тези хора, че там няма да бъдат посрещнати както искат, коментира Борисов.

 

 

 

За споразумението с Турция, и Холандия и Белгия, много от държавите ме подкрепиха. С Ципрас говорихме заедно с Макрон за бъдещето на Македония и Албания. На 4 юли ще сме заедно в Солун и на другия ден ще се срещнем с Ципрас в София с китайския премиер.

 

 

 

Аз защитих и Западните Балкани, когато говорих за Европа, а не само за Европейския съюз, каза още Борисов.

В общи линии няма го този натиск, какъвто имаше преди. Не е коректно така да се говори, заяви той към критиките на опозицията. „Да не плашат хората толкова“, заяви още премиерът.

 

 

ВИДЕОТО МОЖЕ ДА ПРОСЛЕДИТЕ ТУК:

 

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2200399956854729/

 

 

 

 

 

Евентуални двустранни или тристранни споразумения между държави от Европейския съюз по вторичното придвижване на кандидати за убежище в блока ще бъдат взаимноизгодни за страните, заяви германската канцлерка Ангела Меркел.

 

 

 

 

Тя каза това преди днешната минисреща на върха за миграцията в Брюксел, предаде ДПА.

 

Меркел не очаква на срещата на лидерите от ЕС идната седмица да бъде намерено цялостно решение на проблема с миграцията.

 

 

 

 

„Затова сключване на двустранни или тристранни споразумения ще е взаимноизгодно“, продължи канцлерката и добави, че по такъв начин отделните страни няма да се налага да чакат всичките 28 членки на ЕС да намерят решение.

 

 

 

 

 

„Ще се търсят пътища за разбирателство, които в същото време ще бъдат ефикасни за общите европейски интереси“, каза Меркел, пише БТА.

 

 

 

 

Изказването на Меркел потвърждава думите на лидера на БСП Корнелия Нинова от тази сутрин, че се подготвят двустранни договори за връщане на мигранти в страните, където първо са влезли в границите на ЕС. „От Франция дойде новината, че по време на Срещата на върха в София, са се водили разговори за подписване на двустранни споразумения, например между Германия и България, Германия и Гърция, за да се върнат тук мигрантите, които са минали за първи път през страната ни“,  обяви Нинова в тв ефира.

 

 

 

Канал 3, епицентър

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024