Коментари

България пропиля историческата си предопределеност да бъде мост между ЕС и Русия, но Австрия не изпуска шанса си

България пропиля историческата си предопределеност да бъде мост между ЕС и Русия, но Австрия не изпуска шанса си

 

путин австрия

 

 

 

 

Виена ще бъде ефективен посредник между ЕС и Русия, като официално се ангажира да работи за укрепване на диалога между Брюксел и Москва. Това е записано в програмата на австрийското председателство на Съвета на ЕС, което започва от 1 юли. Излишно е да подчертаваме, че с тази си позиция малката алпийска държава удря истински джакпот.

 

 

 

 

 

 

 

 

В ЕС нарастват гласовете за размразяване на тези взаимоотношения и за отпадане на санкциите, които вредят на всички. Което пък е предпоставка процесът да продължи и по-нататък при румънското председателство от 1 януари 2019 г. При това, забележете, с какви финес и достойнство Себастиян Курц успя да представи деликатния проблем пред самия Путин, който преди дни бе на посещение във Виена, и да спечели доверието и уважението му.

 

 

 

 

 

 

 

 

Като лоялен член на ЕС Австрия „ще подкрепя общите решения, включително санкциите“ срещу Русия, но тъй като всички са наясно, че те вредят, ще работи „стъпка по стъпка“ за тяхната отмяна, каза Курц. Което ще рече, че Виена си дава сметка какво може и какво не може да постигне сама, но че е важно да се започне дебатът.

 

 

 

 

 

 
Можем само да им завиждаме на австрийците – като страна между Изтока и Запада знаят много добре как да балансират. При това с висш пилотаж – да знаеш кога и как да ходиш по тънкия граничен лед. Няма чувства, няма емоции има само национални интереси… Излишно е да подчертаваме и друго – че България като европредседател проспа златния си шанс да бъде на мястото на Виена.

 

 

 

 

 

 

 

Проспа, сниши се и загърби исторически предопределената й роля, залегнала в традициите, православните ни общи корени и връзки, да бъде същият този мост, който би възвърнал достойнството на държавата ни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
А можем ли с нещо да се похвалим? Какво се опитахме да направим и докъде я докарахме през последните 6 месеца „начело на ЕС“? Опитът на София да пробута на Европа един де факто американски проект за форсирана интеграция и бази на НАТО в Западните Балкани претърпя фиаско. Независимо от дежурната куртоазия, помпозните обещания и грандиозни намерения евролидерите дадоха да се разбере, че това им е последна грижа. Няма смисъл ЕС да се разширява още, ако не се е справил с досегашните си проблеми – това послание отправи френският президент Еманюел Макрон на срещата на върха в София. И посочи недвусмислено, че е трудно да се постигне съгласие и да се действа бързо при кризи дори сега, когато съюзът има 28 членки.

 

 

 

 

 

 

 
България се провали с гръм и трясък и с плана си за мигрантите – първоначално отхвърлен от отделни държави, а вчера и на ниво вътрешни министри на ЕС. Явно опитът ни да надскочим собствените си възможности и капацитет трябва да ни бъде за урок.

 

 

 

 

 

 

 

 
Не успяхме да убедим „партньорите“ и за отстъпки по пакета „Макрон“ за превозвачите, независимо от среднощните седенки на Борисов с Меркел и Макрон. Неотстъпчивостта им е показателна за отношението към страната ни, а целувките и прегръдките пет пари не струват, защото интересите на големите са над всичко.

 

 

 

 

 

 

 

 
Като капак българското европредседателство показа пълна липса на синхрон и единодействие между институциите. Заради патологичната ревност на управляващите от високия рейтинг на президента Радев те го изолираха от всякакви събития в София, а самият той научи в Москва, че се готви посещение и на Борисов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Не се постъпва така, господа от ГЕРБ – вижте какво правят Курц и Александър ван Белен, нищо, че са от различни партии. Няма как да заслужим уважение, след като ни липсва самоуважение. А с гьонсуратлък не ни искат ни на Запад, ни на Изток.

 

 

ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ, ДУМА

More in Коментари

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024
соломон

Соломон иска католици и православни да си обединят Великдена – само така можело да се пречупи Путин

март 31, 2024