Европа

Виена влиза в ролята на посредник между Москва и ЕС – това е записано в програмата на австрийското председателство

Виена влиза в ролята на посредник между Москва и ЕС – това е записано в програмата на австрийското председателство

 

 

путин австрия

 

 

 

Виена се ангажира да бъде ефективен посредник между ЕС и Русия. По време на председателството на Съвета на ЕС Австрия ще работи за укрепване на диалога между Брюксел и Москва. Това е записано в програмата на австрийското председателство, което ще продължи от 1 юли до 31 декември т.г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Президентът на Русия Владимир Путин, който беше на посещение в Австрия, съобщи, че е уведомил канцлера Себастиан Курц за начините за излизане от кризата в Източна Украйна, предаде ТАСС, цитирана от „Гласове“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На общата им пресконференция Путин подчерта, че Русия и Австрия са за пълно спазване на т.нар. Мински споразумения от всички страни по него.

 

 

 

 

 

 

 

 

Курц изрази надежда, че при постепенно изпълняване на тези споразумения е възможно „стъпка по стъпка“ да бъдат отменяни санкциите срещу юридически и физически лица от Русия.

 

 

 

 

 
Австрийският канцлер отбеляза, че в качеството си на „супердържава“ Русия не само играе голяма роля в кризи като тези в Сирия и Украйна, но и носи голяма отговорност. „Надяваме се и очакваме Русия да допринесе за това хората там да могат да живеят, както желаят, а именно в мир“, каза Курц.

 

 

 

 

 

 

 

„Ние продължихме сътрудничеството дори в трудни периоди. Да напредваме заедно е по-добре, отколкото да сме един срещу друг“, каза Курц. Той уточни, че Австрия, която ще бъде ротационен председател на Европейския съвет от 1 юли, „със сигурност ще подкрепя решенията на ЕС, включително санкциите“ срещу Русия.

 

 

 

 

 

 

 

„Санкциите са вредни и за тези, които ги инициират, и за тези, срещу когото са насочени. Струва ми се, че всички са заинтересувани от отмяната им. Ние също. Прекрасно разбираме и си даваме сметка, че за всяка страна от ЕС поотделно е сложно да говори за това, но всичко, което става в тази сфера, не ни пречи да развиваме отношенията си с Австрия“, каза Путин след серща с австрийския президент Александър ван Белен.

 

 

 

 

 

 

 
От разговорите стана ясно, че Австрия подкрепя плановете на Русия за увеличаване на доставките на газ за Европа, включително чрез проекта „Северен поток-2“.

 

 

 

 

 

 

 

 
Руският президент отправи съвет към Европа, ако иска да намали броя на мигрантите от Близкия изток, „да им помогне да оправят живота в собствената си страна“.

 

 

 

 

 

 

 

 
Владимир Путин избра Австрия за първото си посещение в чужбина през новия си президентски мандат, отбелязват днес редица руски издания. „Известия“ пише, че изборът на страна не просто не е случаен, а е много символичен.

 

 

 

 

 

 

 
Република Австрия не е само държава с традиционно приятелска нагласа към Русия, която не се поддаде на провокацията с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му през март в Солсбъри и отказа да експулсира руски дипломати въпреки нескрития натиск от страна на Великобритания.

 

 

 

 

 

 

 

Освен това неутрална Виена – една от ключовите европейски столици, може да стане ефективен посредник между Москва и ЕС, който най-накрая ще може да придвижи от мъртвата точка отдавна назрелия въпрос за отмяна на антируските санкции, вредни и за двете страни, прогнозира вестникът.

 

 

 

 

 

 

Визитата на Путин беше свързана с факта, че се навършват 50 години, откакто Съветският съюз е започнал да изнася газ в Австрия. Тя първа сред западноевропейските страни сключили газов договор със СССР.

 

Епицентър

Европа

More in Европа

ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024