СВЯТ

Г-7 на път да стане Г-6 – след Русия ще гонят и САЩ… да се готви следващият

Г-7 на път да стане Г-6 – след Русия ще гонят и САЩ… да се готви следващият

 

DfRtcq4XUAASXM0

 

 

 

Американският президент Доналд Тръмп нареди на своите представители да не подписват заключителната декларация след приключването на срещата на Г-7, която се проведе в Канада. Той заяви това в „Туитър“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Заради лъжливите изявления на Джъстин (канадския премиер, Трюдо – бел. ред.) на неговата пресконференция и заради факта, че Канада налага високи мита спрямо американските фермери, работници и компании, наредих на американските представители да не одобряват комюникето, защото ние обсъждаме въвеждането на мита върху колите, наводнили пазара на САЩ“, заяви президентът Тръмп.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Той посочи, че канадският премиер е бил „кротък и мек“ по време на разговорите. Но след като стопанинът на Белия дом е излетял за Сингапур, Трюдо е заявил, че „американските мита са били оскърбителни“. „Това е много непорядъчно и нерешително“ от негова страна, заяви Тръмп.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според него американските мита са отговор на канадските данъци в размер на „270% върху млечната продукция“, внасяна от САЩ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По-рано Трюдо обяви, че членовете на Г-7 са успели да съгласуват заключително комюнике след приключването на срещата на най-развитите държави в света. „Ние излязохме със заключителна декларация от името на всички държави“, каза канадският премиер, говорейки за резултатите от срещата на най-високо ниво.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трюдо добави, че с „абсолютна сигурност и твърдост ще се придвижим с ответни мерки на 1 юли, прилагайки еквивалентни тарифи на тези, които американците имат“, защото „канадците сме учтиви и разумни, но няма да бъдем мачкани“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Г-7 влизат Великобритания, Франция, Германия, САЩ, Япония, Италия и Канада.

Американският президент Доналд Тръмп „унищожи“ доверието между Европа, като се отказа от съвместното комюнике след срещата на върха на Г-7, написа в отговор в „Туитър“ германският външен министър Хайко Маас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Можете да унищожите невероятно много доверие много бързо с едно туитване. Това прави още по-важно Европа да се изправи и да защитава интересите си още по-настъпателно“, коментира Маас, добавяйки, че „Обединена Европа е единственият отговор на Америка на първо място“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В рамките на разразилата се буря в отношенията ЕС и САЩ покрай срещата на Г-7 и канадският премиер Джъстин Трюдо стана мишена на атаки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трюдо „ни заби нож в гърба“ на срещата на върха на Групата на седемте, заяви икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу в неделя.„Той направи много лоша услуга на цялата Г7.“

 

 

Бултаймс

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024