Европа

Дойче веле: Последните дни на Меркел като канцлерка? Как да наречем това, което се случва в момента в Берлин?

Дойче веле: Последните дни на Меркел като канцлерка? Как да наречем това, което се случва в момента в Берлин?

 

 

44218313_303

 

 

 

 

Нека първо да припомним какво се случи в четвъртък в политически Берлин. Цяла нощ германската канцлерка и нейният вътрешен министър водят разговор в канцлерството.

 

 

 

 

 

Но не съумяват да се обединят около обща миграционна политика. След това двете партии-посестрими – ХДС и ХСС – се събират отделно на спешни съвещания, а текущото заседание на Бундестага е набързо прекъснато. Никога досега двете партии не са подхождали така една към друга.

Меркел и ЗеехоферМеркел със Зеехофер

 

 

 

 

 

 

 

Това обаче не е всичко. По време на заседанието на ХСС вътрешният министър Хорст Зеехофер обявява, че в краен случай ще действа на своя глава. Но какво точно иска да направи? Казано съвсем накратко: иска да затвори границите на Германия със съседните ѝ държави с цел да се спре притокът на кандидати за убежище.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ХСС го подкрепя единодушно – партията не иска да допуска в Германия бежанци и мигранти, които се стъпили за първи път на територията на ЕС в някоя друга страна. А това са почти всички бежанци. Никой не знае как точно ХСС възнамерява да постигне целта си. Но и всъщност изобщо не става дума за това, а за Ангела Меркел и за бъдещето ѝ като канцлерка. И дали тя може да си позволи да преглътне този афронт.

 

 

 

 

 

 

Какво предстои?

 

 

 

 

 

 

 

Позицията на Меркел е ясна: канцлерката не иска Германия да предприема солови акции и се застъпва за решение, с което да са съгласни всички европейски партньори. Меркел иска и това: по-добра защита на външните граници на ЕС, за да може да се гарантира и занапред, че вътрешните граници ще си останат отворени. Лошото е, че на европейско равнище не се очертава подобно решение. А ХСС не иска да чака повече.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Какви са в такъв случай възможностите оттук нататък? В правомощията на канцлерката е да определя посоката на правителствената политика. Тя би могла да уволни вътрешния министър Хорст Зеехофер, задето не следва нейната линия по един толкова централен въпрос. Това обаче би означавало край на сегашното правителство.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Канцлерката разполага и с тази възможност: би могла да поиска вот на доверие в парламента. Едно обаче е сигурно още отсега: Меркел не може да позволи на Зеехофер да действа на своя глава, защото в такъв случай това вече няма да бъде нейното правителство.

 

 

 

 

Йенс ТурауЙенс Турау

 

 

 

 

Разплата със системата Меркел

 

 

 

 

В политиката често се стига до подобна развръзка: когато тлее твърде дълго, недоволството все повече расте и накрая може да изригне в рамките на броени мигове. От самото начало ХСС беше против миграционната политика на Меркел – още когато през 2015 година тя отвори границите и пусна бежанците от Унгария.

 

 

 

 

 

 

 

Но не е само ХСС – също в партията на Меркел ХДС има немалко политици, при които чашата на търпението вече прелива. В своите избирателни райони те виждат с очите си как се топи поддръжката за либералната миграционна политика на Меркел.

 

 

 

 

 

 

 

 

А и противопоставянето вече надхвърля рамките на бежанската политика. Духът на времето е национал-консервативен. Поне такова е усещането на все повече хора. Подгонени от изборните успехи на „Алтернатива за Германия“, ХСС и части от ХДС се разплащат с канцлерката. И то не само с нейната миграционна политика, а с цялата система Меркел.

 

 

 

 

 

 

През есента в Бавария се провеждат избори. На този фон главната цел на баварския ХСС е да държи в шах „Алтернатива за Германия“. В краен случай заставайки срещу Меркел и срещу правителството.

 

 

 

 

 

 

 

Ще успее ли канцлерката и този път да овладее кормилото? Трудно е да си го представим след този ден.

 

 

 

 

Дойче веле

http://www.dw.com/bg/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0/a-44235270

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024