СВЯТ

Ердоган печели с близо 60%, вторият – с малко над 25 на сто, сочат първите резултати от изборите в Турция /ОБНОВЕНА/

Ердоган печели с близо 60%, вторият – с малко над 25 на сто, сочат първите резултати от изборите в Турция /ОБНОВЕНА/

erd-vot
Победа за управляващите и на президентските, и на парламентарните избори – това показват първите частични резултати след вота в Турция, съобщава държавната Анадолска агенция и други турски медии. По-рано журналистът Илхан Андай съобщи, че е убит опозиционен лидер при стрелба в секции в провинцията.

Турският президент Реджеп Ердоган е на път да спечели президентските избори в страната с 59.92% от гласовете, сочат първите резултати, базирани на по-малко от една пета от преброените бюлетини, предадоха агенциите.

 

 

 

 

 

След него е кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), Мухарем Индже, с 25.8%. Турските медии уточняват, че тези резултати ще се променят, докато тече броенето в близките няколко часа. Независимо от числата, които не бяха в полза на Индже, той написа в „Туитър“ минути след отпадането на забраната за публикуване: „Първите резултати дойдоха. Усмихвам се“.

 

 

 

 

 

 

Трета е бившият вътрешен министър Мерал Акшенер със 7.8% от вота, следвана от кюрдския кандидат Селяхатин Демирташ (5.4%). Който и да спечели президентските избори, той ще управлява различна Турция, с нова политическа система с по-големи правомощия на държавния глава заради конституционни поправки, обявени на референдум.

 

 

 

 

 

Президентът ще назначава вицепрезиденти, правителство (което няма да има премиер) и висши магистрати, ще може да издава укази и да обявява извънредно положение, както и да разпуска парламента на каквото основание пожелае, но с това автоматично ще свиква извънредни избори (които винаги ще са за президент и парламент едновременно).

 

 

 

Очертава се категорична победа за управляващите и на парламентарните избори – над 55.6% за Партията на справедливостта и развитието(ПСР), на която Ердоган е съосновател, и 13.3% за коалиционния им партньор от Партията на националистическото действие (ПНД). Партията на Ердоган се очаква според това преброяване да получи 389 места, а коалиционният му партньор ПНД – 54. Това е т. нар. Народен алианс – предизборен съюз, създаден съгласно новите правила на вота.

 

 

 

 

 

Той позволява на коалиращите се партии да влязат заедно в парламента, дори една от тях да не прескача прага от 10%, изискван от турското законодателство. Втора сила ще е НРП със 118 депутати. В съюза с тях е и партията на Акшенер с 39 депутатски места. Заедно съюзът им – Националният алианс – би контролирал около една четвърт от местата в парламента. Прокюрдската Народнодемократична партия(НДП) при сегашния резултат няма да влезе в парламента, тъй като взима едва 6-68 на сто от вота и не минава 10-процентната бариера. Тя не стана част от Националния алианс на големите опозиционни партии.

 

 

 

 

Изборите протекоха при напрежение между турските власти и организации, изпратили наблюдатели на вота. Анадолската агенция обяви, че 10 европейски граждани са били арестувани и ще бъдат изправени пред правосъдието, защото са се престорили на наблюдатели и са опитали да се намесят в изборите.

 

 

 

 

Опозицията и неправителствени организации обявиха преди вота, че ще имат над половин милион представители, които да следят изборния процес из страната и да се уверят, че ще е честен. От представители на Добрата партия в Ерзурум идват и съобщения, че местният ръководител на партията е бил убит заедно с други двама при престрелка в изборна секция.

 

 

 

 

 

 

Според в. „Йени джаг“ Мехмет Съдък Дурмаз е влязъл в сблъсъци с политици от други партии, когато опозицията е блокирала опита на 24-ма души от вътрешното министерство да влязат в секцията. Според премиера Бинали Йълдъръм обаче случаят няма нищо общо с изборите.

 

Фрог нюз

 

https://frognews.bg/novini/erdogan-pecheli-sochat-parvite-rezultati.html

СВЯТ

More in СВЯТ

Джефри_Сакс_5566121174408828910_2481847674771396412_big

Джефри Сакс: Вече нищо не може да помогне на Украйна (ВИДЕО)

април 19, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024