Европа

Започна се! Меркел ще връща мигрантите на 14 страни от Европа – вижте кои са те… Борисов: „Винаги съм се прекланял към Ангела“

Започна се! Меркел ще връща мигрантите на 14 страни от Европа – вижте кои са те… Борисов: „Винаги съм се прекланял към Ангела“

 

epa06849897 German Chancellor Angela Merkel gives a press conference at the end of the second day of an European Council summit in Brussels, Belgium, 29 June 2018. EU countries' leaders meet on 28 and 29 June for a summit to discuss migration in general, the installation of asylum-seeker processing centers in northern Africa, and other security- and economy-related topics including Brexit. EPA/STEPHANIE LECOCQ

 

 

Германският канцлер Ангела Меркел е постигнала споразумения с 14 страни за бързо връщане на мигранти, опитващи се да влязат в Германия, предаде ДПА, цитирайки документ, до който е получила достъп.

 

 

 

Меркел разказва за споразуменията в писмо от осем страници до партийните лидери на нейните два коалиционни партньора – Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия, пише Блиц.

 

 

 

 

Кандидатите за убежище, идващи в Германия, които първо са били регистрирани в друга страна членка на ЕС, трябва да бъдат отведени в по-големи „центрове за събиране“, където техните случаи ще бъдат разгледани, се казва в документа.

 

 

 

Вътрешният министър на Меркел Хорст Зеехофер от баварския Християнсоциален съюз даде на канцлерката срок до юли да вземе мерки за възпиране на мигрантите, идващи в Германия или в противен случай може да се стигне до разпадане на нейната управляваща коалиция.

 

 

 

В писмото Меркел информира лидерите на двете партии, коалиционни партньори на нейния Християндемократически съюз, за резултатите от срещата на върха на ЕС, на която бе договорено споразумение за миграцията между европейските лидери.

 

 

По данни на агенция Ройтерс, сред тези страни са Унгария, Полша и Чехия – страни, които до сега се противопоставяха на всякакви планове за разпределяне на бежанците из Европа.

 

 

 

 

Другите страни са Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Литва, Латвия, Люксембург, Холандия, Португалия и Швеция. 

 

 

 

 

Изненадващо България отсъства от този списък, но дали има някаква друга договорка между Меркел и Борисов, за която не знаем, или пък предстои страната ни на по-късен етап да се включи в приема на мигранти – тепърва ще разберем.

 

 

При пристигането си от австрийската столица, където днес Борисов предаде щафетата на следващия европредседател, той отново повтори, че страната ни няма да приема мигранти .

 

„Ако някой има нужда от тези мигранти и ги заяви, ние сме ги регистрирали, да ги вземе. Ако не, защо ние, без да бъде решен въпросът с платформите, с външните центрове, трябва да бъдем наказани? Парите не са изобщо проблем. Биха дали и милиарди, който се съгласи да ги издържа. Не са проблем парите в случая, а политическата криза на тази тема в Европа“,  каза по време на брифинг, премиерът Бойко Борисов

 

„Винаги съм бил за общите европейски решения. Мисля, че в случая позицията ни за мигрантите е наравно коректна със всички. Парите не са изобщо проблем. Аз съм за солидарност. Като решим всички какво да правим, сядаме и се разбираме какво да се прави с тези мигранти в Европа.

 

Аз не мога да си позволя да поемам риска, защото той може да има толкова непоправими последствия в дългосрочен план. 6 месеца работихме върху дъблинското споразумение. Винаги съм се прекланял към Ангела Меркел, защото тя е солидарна”, каза още Бойко Борисов.

 

106092_660_370

 

„Преди няколко години са минали над 60 000 мигранти. 20 от тях по време на  управлението на БСП. Разбира се, че трябва да бъдем солидарни. Към тази дата, единственото, за което се говори активно е преразпределението. Гърция трябва да бъде не само към България коректна”, каза още той.

 

 

 

„Въпреки големия хейт от България, аз си говорих с Ердоган и пазенето на границата ни е дадено за пример. Много съм европеец, но българите са ми на първо място. Трябва да се намери общо европейско решение. Не говорим за нелегалните мигранти, а за тези дошли на границата и са се регистрирали и тръгват за Германия, Австрия, Холандия.  Като нация, като народ, трябва да си държим нашата позиция”, заяви още той.

 

Същевременно пред Австрийското радио и телевизия австрийският канцлер Себастиан Курц обеща, че по-късно тази година ще има среща на върха ЕС-Африка. Според постигнатия компромис за миграцията част от решението може да зависи от Африка.

 

 

 

Курц каза, че срещата на върха ЕС-Африка може да се състои между октомври и декември. До тогава е важно отделните страни членки на ЕС да използват връзките си с африканските страни, за да намерят решение на въпроса за миграцията към Европа и за искането на убежище в ЕС, смята Курц. Той специално посочи Италия и Либия, както и Испания и Мароко.

 

 

 

Страните от ЕС обмислят възможността за създаване на контролирани центрове за мигранти в райони извън ЕС, където ще бъдат докарвани мигрантите, спасени по време на опит да прекосят Средиземно море. В тези центрове Върховният комисариат за бежанците на ООН ще установява техния бежански статут. Международната организация за миграцията ще предоставя подкрепа в техните родни страни на онези, на които е отказано убежище, предвижда също планът.

 

 

 

 

И двете организации подчертаха, че ЕС трябва да се фокусира обаче върху създаването на подобни центрове в европейски страни, отколкото в Африка. Те изразиха готовност за сътрудничество в базирани в Европа центрове.

 

 

 

 

Част от договорената в Брюксел сделка предвижда центрове да има и в Европа, но на доброволен принцип да се решава в коя страна да се разполагат те. Нито една страна досега не е потвърдила, че ще приеме подобен център.

 

 

 

 

Курц иска центрове в Северна Африка и неговото правителство възприе твърда линия относно миграцията и предоставянето на убежище.

 

Блиц, Петел, Нюз БГ, ДПА, Канал 3

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024