ОБЩЕСТВО

Излязоха първите резултати за състоянието на кравата Пенка, а тя вече е световна сензация, след като за нея се застъпи самият…

Излязоха първите резултати за състоянието на кравата Пенка, а тя вече е световна сензация, след като за нея се застъпи самият…

 

 

34837435_10156649080423313_1378321542919749632_n

 

Ще оцелее ли кравата Пенка, или ще стане жертва на чиновническата глупост на Брюкселските безумни закони….

 

 

 

 

 

 

Вчера Легендарният бийтълс сър Пол Маккартни се обяви в защита на прочулата се вече в цял свят българска крава беглец.

 

 

 

 

 

 

Тя се отдели от стадото си и мина в съседна Сърбия, а после се върна, с което образно подписа смъртната си присъда, тъй като Сърбия не е член на ЕС, а съюзът има сериозни правила за ветеринарен и фитосанитарен контрол.

 

 

 

 

 

 

 

„Мисля, че би било наистина чудесно, ако тази бременна крава получи помилване. Тя не е направила нищо лошо”, написа сър Пол във „Фейсбук” и посочи линк към петицията за спасяването на кравата Пенка. Призивът му е събрал 1800 харесвания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Преди дни стана ясно, че Пенка не е бременна. Коментарът на сър Пол Маккартни идва след като в средата на седмицата Българската агенция за безопасност на храните излезе с предварително становище, че кравата трябва да бъде евтаназирана възможно най-скоро. Отговорността за окончателното решение по казуса бе възложена на шефа на агенцията д-р Дамян Илиев. Впоследствие бяха назначени и нови изследвания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Европейската комисия също излезе с коментар за прочулата се българска крава. „Има ясни правила за придвижване на животни от трети страни към страни от Европейския съюз”, заяви Ана-Кайса Итконен, говорител на ЕК.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Пенка е върната на България и местните служби са отговорни за нейното здраве и за сигурността на хората. Не искам да създавам паника покрай Пенка. Не съм наясно какви решения могат да вземат българските служби, тъй като тестовете, които трябват направени на Пенка, още не са завършени”, добави тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Позицията на ЕК по този казус е, че най-важното е здравето на хората и безопасността на животинските и растителни хранителни продукти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От БАХБ днес обявиха, че досегашните лабораторни анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са благоприятни. Животното се изследва за вируси, чието отхвърляне е важно, за да се предотврати появата на икономически опасни болести като син език, заразен нодуларен дерматит и др., поясняват от агенцията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Окончателните резултати ще излязат в понеделник, като животното остава под карантина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

До края на седмицата ще продължат и срещите на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев с колеги от Сърбия по трансграничното сътрудничество в областта на ветеринарната дейност.

 

 

 

 

 

Източник: manager.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024